Uvádění alergenů je zbytečné, míní většina lidí
Benešovsko – Od 13. prosince loňského roku platí nařízení Evropské unie, že ve všech jídelních lístcích, ať už restaurací či školních jídelen musí být povinné označování alergenů.
Přestože převážná část majitelů nebo provozovatelů restaurací či provozovatelů školních jídelen toto nařízení zpochybňuje a nevidí v něm žádný zásadní význam, tyto směrnice dodržuje.
„My máme před vchodem do restaurace na vývěsní tabuli jídelní lístek a na něm u každého jídla alergeny uvedeny," vysvětlil jeden z číšníků benešovské restaurace Na Bejkárně Milan Ouda, který si nepamatuje, že by některému ze strávníků jídlo v jejich restauraci způsobilo alergický záchvat.
Stejně tak si nevybavuje, že by v době, kdy ještě nebyla povinnost alergeny na jídelních lístcích uvádět, se o ně nějaký z návštěvníků zajímal.
„To se stalo maximálně tak jednou za půl roku, spíš jednou do roka, že by přišel někdo s tím, že je na něco alergický, a jestli jídlo, které si objednal, ten alergen náhodou neobsahuje,"poznamenal zkušený číšník.
Stejný názor mají i další dotazovaní provozovatelé stravovacích zařízení.
Ani ve votické restauraci U Modré kočky prý nepamatují návštěvníka, který by se před 13. prosincem loňského roku zajímal o obsah alergenů v jídlech, které jejich jídelní lístek nabízel.
„U jednotlivých jídel jsou čísla, a na baru je seznam, co které číslo znamená. Ale co vím od personálu, tak ho zatím nikdo nepožadoval," uvedla majitelka restaurace U Modré kočky Pavla Kučerová.
Ta připouští, že nařízení Evropské unie o tom, že ve všech jídelních lístcích musí být povinné označování alergenů možná nějaký smysl má. Na druhou stranu je ale přesvědčena o tom, že pokud je někdo na určitou potravinu alergický, vyvaruje se jí i bez takto upraveného jídelního lístku.
O nezbytnosti tohoto nařízení nejsou stoprocentně přesvědčeni ani ve školní jídelně Základní školy Bystřice. Také tam míní, že uvádění alergenů je zbytečné.
Přesto dodržují výnos EU a alergeny uvádí i na jídelních lístcích umístěných na webu školy.
„K nám chodí žáci, kteří jsou přihlášeni natrvalo, a o těch vím, že mezi nimi žádný alergik není. Takže se logicky o alergeny ani oni ani jejich rodiče nezajímají," poznamenala vedoucí školní jídelny Dagmar Janovcová.
Význam to podle jejích slov může mít v restauracích, kam chodí veřejnost. Mezi tou se může najít člověk, který je alergický třeba na lepek, kravské mléko nebo ořechy.
„Měli jsme tady holčičku, a ta byla alergická právě na ořechy. Ale u té jsme to věděli, takže jídlo, které by obsahovalo stopy ořechů, nedostávala," dodala Dagmar Janovcová.
A co na to říkají lidé, kteří jídla v restauracích nepřipravují, ale naopak je konzumují?
„Sama jsem alergik, přesto je podle mého názoru uvádění alergenů na jídelních lístcích naprosto zbytečné. Většinou vím, do jakých jídel se co dává, a když nevím, zeptám se obsluhy," uvedla Alena Nývltová z Benešova.
„Jestliže trpím alergií na potraviny, tak přeci vím, co smím, a co naopak nesmím jíst. A navíc. Určitě je spousta lidí, kteří ani netuší, že jsou na něco alergičtí. Takže mi nařízení Evropské unie přijde úplně k ničemu," netajil se svým názorem další příležitostný návštěvník restaurací Zdeněk Kovář ze Sázavy.