Co je koronavirus?Zdroj: Deník„Roušky na radnici nemáme, ale dezinfekční prostředky na ruce samozřejmě ano a používáme je,“ potvrdil benešovský starosta Jaroslav Hlavnička. „Pokud by stát vyhlásil stav nouze, mohli bychom o roušky požádat ze státních hmotných rezerv. Tak je to v zákoně,“ řekl.

Městský úřad Benešov podle jeho tajemnice Magdy Zacharievy roušky i respirátory sice přes krizové řízení objednal, avšak nedostal, protože jsou na jejich distribuci nyní jiná pravidla. „My, jako město máme smůlu. Nejsme státní správou, ale správou veřejnou,“ vysvětlila tajemnice systém regulovaného přidělování ochranných pomůcek posvěcený Vládou ČR. „Nemáme roušky ani například pro městskou polici,“ dodala.

Online reportáž

Kvůli prázdninám, které si na Benešovsku žáci užívali už před tím, než se rozšířila Evropou, situace na úřadě nedospěla k mimořádným opatřením. „Nemáme ani žádnou informaci o tom, že by se někdo ze zaměstnanců vrátil z rizikových oblastí,“ potvrdila tajemnice Městského úřadu Benešov Magda Zacharieva.

Z hasičského cvičení na Městském úřadě v Benešově: doručení podezřelé zásilky do podatelny.
OBRAZEM: V Benešově nacvičovali, jak co nejrychleji opustit úřad

Kdyby však došlo až k tomu, že by se koronavirus objevil i přímo na benešovské radnici, mohl by situaci zaměstnavatel vyřešit například nějakým jiným způsobem? „Případnou nákazu bychom museli řešit před Krajskou hygienickou stanicí. Pro rozhodnutí bez konzultace s ní jako zaměstnavatel moc prostoru nemáme,“ přiznala tajemnice.

Následky případné karantény úřadu by nedokázala zlepšit ani takzvaná práce z domova. Někteří pracovníci úřadu sice mají dvě místa výkonu povolání, ale obecně z povahy věci home office nelze na městském úřadě dost dobře uplatňovat, protože je tam klasický přepážkový provoz.

Přes všechno už řečené, zůstal Městský úřad Benešov v pátek 6. března bez zaměstnanců a se zavřenými dveřmi. Tentokrát to však bylo z důvodu plánovaného přerušení dodávky elektřiny do budovy A na Masarykově náměstí. Právě tam jsou servery, díky nimž mohou úředníci v další objektech používat počítače. A protože bez nich své pracovní povinnosti vyřídit nemohou, zůstal v pátek zavřený celý městský úřad.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.
Zákaz návštěv v nemocnici ještě rozšířili, existují ale výjimky