V režii zakladatele akce, obecně prospěšné společnosti Posázaví, uklidí dobrovolníci 80 kilometrů řeky a také její okolí po obou březích. Začnou u chabeřického jezu, kousek pod Zručí nad Sázavou na Kutnohorsku a přes sázavský tok na Benešovsku se v neděli prouklízejí až do Pikovic v okrese Praha-západ. Přesto, že znovu půjde o práci a dokonce neplacenou, je mezi dobrovolníky o brigádu každoročně velký zájem. V posledních letech kvůli tomu organizátoři přistoupili k registrování účastníků.

Zdroj: Zdeněk Kellner

Zahájení akce Čistá řeka Sázava v dubnu 2019.

Samotnou registraci pak bylo dokonce a některých úsecích nutné ukončit ještě před startem akce. „K účasti bylo třeba se přihlásit předem na webové stránce projektu,“ potvrdila ředitelka Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. „Online registraci jsme spustili už v únoru a brzy se některé úseky zcela zaplnily. Pokud se ještě někdo chce do akce zapojit, doporučujeme, aby to s námi předem zkonzultoval,“ upozornila.

Cvičení jednotek HZS a SDH na jezu v Českém Šternberku.
Jez zabiják na Sázavě poslužil k tréninku hasičů. Nacvičovali záchranu tonoucího

„Čistá řeka Sázava je jedním z prvních projektů svého druhu v Česku, který inspiroval další podobné aktivity,“ připomněla Bohunka Zemanová s tím, že v současnosti se už uklízí i Berounka, Jizera, Morava, Svratka, Ohře, Vltava, Bečva, Úpa, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitava, Dyje. „Uklízejí se ale také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech,“ sdělila. Po období pandemie covidu 19, které způsobilo v akci dvouletou přestávku, se letos uskuteční i odměna brigádníků v podobě jejich setkání. „Tentokrát to bude Karneval na řece 3. června v kempu Pod Vrbou v Sázavě. Bude mít podobu setkání recesistických plavidel, která vyrobí a předvedou skupiny dobrovolníků, kteří se letos zapojí do úklidu,“ dodala.

Loni řeku a její okolí uklízelo 761 lidí. Do pytlů a na ložné plochy mobilních kontejnerů tato velká pracovní četa posbírala 16,3 tuny odpadků. V dosavadní historii se do projektu Čistá řeka Sázava zapojilo přes 16 tisíc dobrovolníků, kteří zbavili přírodu o zhruba 400 tun odpadků. Přitom se ale v prvních ročnících akce Sázava uklízela jen mezi městem Sázavou a obcí Pikovice. V současnosti se gruntuje pod režií více organizátorů ve Středočeským kraji a na Vysočině.