„Ne, nevolil, jen nás přišel pozdravit. Dneska se tady ještě neobjevil,“ uvedla předsedkyně komise a jako důkaz nalistovala fotografii v mobilu pořízenou před dvěma týdny.

V této volební místnosti se voliči k urně první den příliš nehrnuli. Zhruba v půl čtvrté měli komisaři odškrtnuto jen zhruba šest procent zapsaných voličů.

Zato ve školní družině, ve volební místnosti okrsku číslo 6, měla už hodinu po zahájení hlasování pětina občanů odvoleno. „Lidé sem chodí v takových vlnách, skoro by se podle toho dalo říci, že přicházejí, jako kdyby je sem přivážel autobus,“ zažertovali komisaři.

Méně zájemců o hlasování zaznamenali také komisaři volebního okrsku číslo 8 v ZŠ Na Karlově. „Zatím je to slabší, odvoleno má tak osm procent voličů,“ spočítalo kolem tři čtvrtě na čtyři komisaři.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Výluky potrápí cestující vlakem

Podobné to bylo i v okrsku číslo 17 ve stejné škole. „Při prvním kole jsme tu měli mladého voliče, který měl osmnácté narozeniny ve čtvrtek a v pátek poprvé volil,“ uvedla předsedkyně komise s tím, že pro druhé kolo má tento okrsek o jednoho voliče víc, než při hlasování před dvěma týdny. „Máme tady znovu jednoho mladého, který měl osmnácté narozeniny před pěti dny,“ vysvětlila další z členek komise.

Nevalný zájem o hlasování se během prvního dne projevil také v benešovském volebním okrsku číslo 1 umístěným v jídelně ZŠ Na Karlově. Ten je specifický tím, že mezi jeho voliči je přes čtyři stovky těch, kteří jako adresu trvalého pobytu mají v dokladech napsanou adresu Městského úřadu Benešov. A ti se k urnám také příliš nehrnou. Kolem šestnácté hodiny tam odvolila, z celkového počtu zapsaných, jen asi desetina.

Členové komisí se při čekání na další voliče zabavovali různě. Někteří listovali na internetu v chytrých mobilech, další si šli ven zakouřit, jiní si zase dávali nějakou tu dobrotu. Ty si komisaři pořídili vlastními silami, nebo si je koupili.