Právě to byla zásadní otázka, kvůli které se Týnec dostal do pře s jedním z obyvatel městské části Čakovice.

Ten se nechtěl smířit s tím, že mu při projednávání územního plánu radnice sdělila, že na svém rozhodnutí, využívat část jeho pozemku jako komunikaci, nic měnit nebude. Spor proto doputoval až před Nejvyšší správní soud v Brně.

„U soudu vlastník pozemku napadl náš územní plán, protože nesouhlasí s tím, jaké využití jsme mu na pozemek zanesli," připomněl starosta Týnce Martin Kadrnožka.

Brněnský soud pak rozhodl, že se týnecká radnice ničeho protiprávního nedopustila a ve čtrnáctistránkovém rozsudku konstatoval, že město má pravomoc, i přes nesouhlas vlastníka, potvrdit využití pozemku takové, jak ho město potřebuje. To ovšem v případě, že ÚP město řádně projedná a odsouhlasí ho pak i většina zastupitelů.

Další žaloby podle starosty Týnce nejsou v dohledu, i když při projednávání územního plánu nejméně další dva vlastníci pozemků žalobami hrozili.

Platný územní plán ale není neměnný dokument. Proto město v nejbližší době vyhlásí návrhy na jeho změny tak, aby je už na podzim mohlo zastupitelstvo projednat.

„To bude příležitost, abychom některé chyby, kterých jsme se dopustili, odstranili. Každý bude mít možnost podat žádost o změnu územního plánu," dodal starosta Týnce Martin Kadrnožka, ale připomněl ještě, že některým žádostem nejvyšší orgán města vyhoví, jiným ale nikoliv.