Veřejné tábořiště v Náklí spojuje s restaurací a obchody u mostu cesta už nyní. Z kempu lze projít po panelce, okraji parkoviště před úřadem a šotolinovou cestou. Lze jít i o málo delší trasou po chodníku ulicí K Náklí. Provoz aut kolem uvedené trasy je minimální, cesta není nebezpečná.

Právě to ale nemohou říci o své chůzi ti, kteří z místních částí míří do Týnce k autobusům, vlakům, do zaměstnání nebo školy. Týká se to především obyvatel Pecerad. Pěšky po krajnici ale chodí i lidé z Kozlovic, Chrástu nad Sázavou – sídliště nebo Větrova. A přesto, že nejvíc lidí míří do města z Pecerad a jsou mezi nimi i školáci, výstavba chodníku tam vázne.

Podle starosty Týnce Martina Kadrnožky má být stezka investicí do rekreační funkce této lokality. „Věřím ale, že bude přínosná i pro obyvatele Týnce,“ uvedl. „Podél cesty budou tři hravé naučné tabule, díky nimž se nejen děti dozví spoustu zajímavostí o této oblasti, čtyři schodiště a deset laviček,“ připomněl starosta.

Podle řady lidí je stavba stezky u řeky zbytečná a peníze na ní by měly pomoci raději místním, nikoliv turistům, nebo úzkému okruhu firem, které v Týnci ani neplatí daně ze svého podnikání.

Vizualizace stezky podél Sázavy.Zdroj: Městský úřad v Týnci nad Sázavou

„Naučná stezka podél řeky nebyla nikdy mezi prioritami, na nichž jsme se v zastupitelstvu dohodli,“ upozornila peceradská zastupitelka města Hana Váňová. „Důležité věci, jako jsou chodníky podél silnic nebo třeba vodovod do místních částí města jsou stále odsouvány a úplně nekoncepčně se vymýšlí nějaká naučná stezka. Město by se mělo držet priorit a připravovat se na jejich realizaci,“ míní zastupitelka města Hana Váňová.

Podle starosty Týnce je bezpečnost obyvatel města v pořadí důležitosti na jednom z prvních míst. „Proto jsou v současné době chodníky do Pecerad a Chrástu v projektové přípravě a předpokládáme, že v roce 2020 může být vydáno stavební povolení a realizována i stavba,“ řekl.

V současnosti Týnec staví chodník z Brodců do Zbořeného Kostelce a na jaře by měl získat i povolení ke stavbě chodníku do Podělus. V červnu má vyrůst nový chodník mezi parkovištěm pod úřadem a poliklinikou. Týnec letos investuje do oprav chodníků a komunikací zhruba pět milionů korun.

Týnecká kapela Czech it.
Týneckou kapelu Czech it posluchači nominovali na Objev roku v anketě Žebřík
Vizualizace: automatický systém nezávislého parkování.
Na sídlišti by mohl vyrůst zakladačový parkovací dům pro tucet aut