Přestože občanské sdružení Mezi řekami pořádá v tomto svatostánku nejrůznější koncerty už pátým rokem, tento Tříkrálový měl úplnou premiéru.

„V loňském roce se nám podařilo získat prostředky na obnovu kostelních varhan, takže jsme zorganizovali několik varhanních koncertů. Ale chtěli jsme také udělat něco v podvečer pro rodiny s dětmi. Proto vznikl tento Tříkrálový koncert, jehož začátek jsme právě kvůli těm nejmenším naplánovali už na 17 hodinu," vysvětlil Václav Šmerák z občanského sdružení Mezi řekami a zároveň hlavní iniciátor akce.

Skutečnou atmosféru nedávných Vánoc navodila v sobotu podvečer ve vysokoújezdském kostele kapela Pražec. A to nejen několika skladbami z vlastní tvorby, ale i celou řadou krásných koled. Proto organizátoři rozdali příchozím texty vánočních písní, aby si je mohli s pěticí folkových hudebníků zazpívat. A přestože není svatostánek vytápěný, lidé nechtěli ani po zhruba devadesáti minutách kapelu Pražec pustit z pódia.

„Vstupné je dobrovolné, protože ne každý má na to, aby zaplatil třeba sto korun za lístek. Takže i interprety vybíráme podle toho, na které máme nebo z řad přátel, kamarádů a známých," přiznal duchovní otec většiny koncertů.

A to byl případ právě kapely Pražec. Jeden známý se totiž Václavu Šmerákovi zmínil, že má známou, která hraje na basu právě v tomto hudebním uskupení. Václav se tedy ihned zeptal, zda by nechtěli vystoupit na Tříkrálovém koncertu a oni ochotně kývali. Jak Václav Šmerák říká, tento koncert měl vysloveně osobní charakter.

Přestože Klárka nevystupovala před publikem poprvé, měla prý trochu trému

Kromě kapely Pražec vystoupila jako překvapení pořadatelů na sobotním Tříkrálovém koncertu ve Vysokém Újezdu také sedmiletá Klárka Vališová. Ta vánočně naladěnému obecenstvu zahrála na zobcovou flétnu skladbu Černé oči jděte spát.

Klárko, je ti sedm let. Do které třídy chodíš?
Do druhé.

Jak dlouho už na flétnu hraješ?
Už tři roky.

A kdo tě ke hře na flétnu přivedl?
Maminka.

Ona také hraje?
Ne.

Tohle bylo tvoje první vystoupení před tolika lidmi?
Ne. Už jsem hrála v kostele v Dolních Jirčanech nebo v Jirčanech na posvícení. Ale to pořádala škola, kam chodím. Tady jsem vystupovala sama.

A jak tě to napadlo?
Zná mě pan Šmerák a ten se mě zeptal, jestli bych tady nezahrála.

Měla si dneska trému?
Měla.

Hrála si Černé oči jděte spát. Co je třeba ještě tvoje oblíbená skladba?
Osiřelo dítě.

Jakou jinak posloucháš muziku?
Nejraději mám kapelu Kabát.