"Nové naučné stezky chtějí postavit ve Lbosíně, Jílovém u Prahy a Týnci nad Sázavou," řekla manažerka společnosti Posázaví Marie Škvorová s tím, že všechny tři projekty mají stát dva miliony osm set tisíc korun, z toho požadovaná dotace je bezmála dva a půl milionu korun. Posázaví však může rozdělit jen 1,3 milionu. Žádosti o dotaci mohli předkládat podnikatelé v zemědělství, cestovním ruchu, neziskové organizace, obce a svazky obcí.

Vysoký převis poptávky tak dává tušit, že na veřejných obhajobách, které se konají 25. února bude pořádně rušno. Každý z uchazečů o Evropské peníze bude chtít prosadit právě ten svůj projekt. „Podívat se může přijít každý, koho zajímá, co se v regionu chystá," dodala Marie Škvorová s tím, že obhajobám bude předcházet cesta po jednotlivých projektech. Vítězové pak budou registrováni na Státním zemědělském intervenčním fondu na začátku března.
V jedenácté výzvě se budou rozdělovat peníze, které vzešly z úspor ve výběrových řízeních na uskutečnění předchozích projektů. Přednost mají dostat aktivity zaměřené na tvorbu, obnovu a rozšíření naučných či jiných tematických stezek, které povedou ke zprůchodnění krajiny.

Lbosín
„Jedná se o naučnou stezku, která vede z Lbosína přímo k rozhledně Špulka. My už jí máme částečně díky dobrovolníkům hotovou, ale jsou tam dvě nedotažené věci, které jsou v projektu a my je chceme právě pomocí dotace dobudovat," uvedl Miroslav Kratochvíl, manažer svazku obcí Chopos, který zároveň upřesnil i požadovanou výši dotace. „Je to necelých čtyři sta tisíc korun," řekl Kratochvíl. Součástí, bezmála kilometr dlouhé stezky bude řada naučných míst. „My budeme dotvářet především střední část, u průtoční tůně, kde má být lávka v mokřinách a altán," dodal manažer Choposu.

Jílové u Prahy
„Jmenuje se Jílovská dobrodružná ekostezka a vést by měla z jílovského náměstí přes Boží skálu a zase se vracet do centra města," popsala projektová manažerka Jílového u Prahy Hana Vocetková s tím, že na stezce bude čekat na její návštěvníky celkem osmnáct zastavení s různými prvky pro děti. Houpačky, dendrofond, lanový park, posezení, informační tabule. „Stezka by měla být dlouhá necelé dva kilometry a náš požadavek na dotaci je okolo tří set tisíc korun," poznamenala Hana Vocetková s tím, že na rozdíl od Lbosína se bude jednat o zcela novou naučnou stezku.

Týnec nad Sázavou
„Je to naučná stezka s geocachingem, kdy chceme prostřednictvím devíti zastávek plných her a zajímavostí návštěvníkovi představit krásy našeho města jako celek ve srozumitelné formě," vysvětlila místostarostka Týnce nad Sázavou Adriana Bursová s tím, že trasa je dlouhá 5,5 kilometru a město na ni požaduje dotaci ve výši 1,7 milionu korun. Vzhledem k tomu, že Posázaví může rozdělit pouze 1,3 milionu, město přivítá jakoukoliv částku. „Toto je už čtvrtá žádost o dotaci na stezku," zdůraznila týnecká místostarostka a dodala, že předchozí tři žádosti byly bohužel neúspěšné.

Karel Chlumec