Oni mají pak možnost se do konce května přihlásit. Den před samotnou soutěží nakoupí maso, rozvezou po soutěžících a oni podle svého nejlepšího receptu připraví bůček, který pak donesou na místo konání soutěže. Dostanou i tácky, aby nebylo poznat, čí které kulinářské umění je.
Hosté, kteří si zakoupí porci masa, obdrží zároveň i žetony, pomocí nichž budou následně hlasovat o to, co jim nejvíce chutnalo. Ke každé zakoupené porci dostanou na ochutnání i z ostatních porcí, aby mohli porovnávat.
Každý soutěžící obdrží obrázek nějakého zvířátka, kterým má označený svůj kuchařský výrobek a stejně tak kelímek, do kterého mu hosté hází své hlasy. Organizátoři do toho vloží svoje peníze, které zpětně dostanou z prodeje jednotlivých porcí. Co z výtěžku zbude, nechají na příští akce.
Asi deset je těch, co se účastní každý rok a ten zbytek je pak nová krev. Stejně je to s hosty. Většinou jsou to lidé s Chářovic a vedlejších vesnic. Oceněn je každý účastník.