První, kterou kraj zaplatí, bude podle týnecké radnice od 11. do 29. září generálka vozovky v Benešovské ulici. Deník o díle za 4 miliony korun informoval už minulý týden. Podle mluvčího Pavla Lochaře, čeká nyní Středočeský kraj na dokončení investic města, opravu vodovodu, kanalizace a chodníků. A protože rekonstrukci vozovky plánuje kraj jinak, než město Týnec – na 28. srpna až 22. září, tedy o dva týdny dříve, není zcela jisté, zda to nepřinese nějaké nyní netušené potíže.

Novinkou, kterou potvrdil mluvčí kraje Pavel Lochař ale je, že kraj dosud nerozhodl, zda i v Týnci pojedou po opravě auta po takzvaném tichém asfaltu.  „Řeší se realizace protihlukové úpravy obrusné vrstvy vozovky,“ potvrdil mluvčí na konci posledního červencového týdne.

Všechny pejsky, kteří ještě nemají nový domov, je možné si prohlédnout na FB stránkách Srdeční záležitosti.
Více než třicet pejsků hledá nový domov

Ať kraj akci spustí v kterýkoliv z uvedených termínů, jisté je, že Benešovskou ulicí v době práce auta neprojedou. Motoristy tak čeká letos už druhá úplná uzavírka a dlouhé kilometry objížděk.

Tím ale komplikovaná jízda páteřní komunikací Týnce úplně neskončí. Už nyní by se měli motoristé duševně připravit na další úplnou uzavírka této části města. Týnec totiž čeká druhá velká krajská investice.

Při ní vznikne na silnici II/106 pod Hotelem, v návaznosti na Benešovskou ulici, vůbec první kruhová křižovatka. Platí to, i když technicky vzato už taková v pětitisícové aglomeraci je v podobě Okružní ulice.

Podle Pavla Lochaře kraj naplánoval v letošním roce opravy silnic a mostů v hodnotě téměř dvou miliard korun. A sedm milionů z nich by mělo připadnout na vybudování kruhového křížení v Týnci. Akce měla podle červnové tiskové zprávy kraje začít už v srpnu. „Budování kruháku, které kraj zařadil mezi součást silniční sítě navazující na silnice I/3 a zamýšlenou dálnici D3, začne až zjara příštího roku,“ tvrdí ale starosta Týnce Martin Kadrnožka a tuhle zprávu nyní potvrdil také mluvčí kraje Pavel Lochař, který informaci ještě rozšířil.

„Řešíme nyní změnu tvaru kruhové křižovatky, do níž se sbíhají ulice Benešovská, Ing. Františka Janečka, Na Chmelnici a Pod Hradištěm,“ vysvětlil s tím, že stavební povolení bylo už vydáno 18. května a právní moci nabylo v půli června. „Na základě nových požadavků Týnce ale projektant upravil koncept projektové dokumentace pro provedení stavby a nyní k němu probíhá připomínkování,“ řekl mluvčí.

S tím souvisí také změna původní ceny. Ta bude o milion vyšší a zahájení stavby přichází v úvahu, jak už uvedl starosta, na jaře 2018.

Osmá přehlídka Right News Music Garden v Louňovicích pod Blaníkem.
V louňovické zámecké zahradě znělo tentokrát reggae