Tato zásilka sem doputovala z bratislavského letiště a úkolem těchto hlodavců je se zde rozmnožit, aby mohli být jejich potomci vypouštěni do míst české přírody, kde byli kdysi vyhubeni. Nyní mají syslové za sebou důležité období aklimatizace a chystají se na zimní spánek.

„Za uplynulý měsíc se syslové ve stanici již dobře zabydleli. Před příjezdem jsme jim ve výběhu předvrtávali nory, ale oni si už vyhrabali vlastní. Přikrmujeme je obilím a jablky. Navíc jsme jim nyní připravili do výběhu seno a slámu, aby si mohli připravit pelíšky na zimu. Sysel totiž již v průběhu září upadá do zimního spánku," uvedla vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim Jaroslava Syslová.

Zimní spánek sysel tráví ve vystlané noře. Zpomalí se mu výrazně tep i dech a jeho tělo čerpá energii pouze z tukových zásob. Probouzení nastává v závislosti na prohřátí půdy v průběhu března až dubna. Krátce na to nastává období páření a rození mláďat.