„Byla jsem se nechat otestovat, a když jsem přišla na určené místo do nemocnice, bylo přede mnou asi padesát lidí. Během čekání přišla sestra a oznámila nám, že systém nefunguje kvůli jakémusi převádění údajů do jiné databáze,“ potvrdila žena z Benešova, která si nepřála uvést jméno.

Zjišťování Deníku, zda je možné se objednat k odběrům prostřednictvím telefonu 601 563 598, který zveřejňují stránky Nemocnice Rudolfa a Stefanie, nedopadlo dobře. Telefon sice vyzváněl, ale nikdo na něj nereagoval.

Ilustrační snímek.
Praktičtí lékaři mají očkovat už v pondělí. Chybí jim ale vakcíny i informace

Podle mluvčího zdravotnického ústavu Petra Ballka odběry vzorků probíhají bez problémů, ale potíže přinesly registrace samoplátců na odběrovém místě a zanášení údajů do počítačového systému.

„Problém není na straně benešovské nemocnice, ale ve fungování centrálního registru ÚZIS a mělo by se jednat o problém, který mají i jiné nemocnice," sdělil mluvčí nemocnice s tím, že má informaci o tom, že na vyřešení potíží provozovatel systému intenzivně pracuje.

Oddělení pro pacienty s covid-19. Ilustrační foto.
Koronavirus tlačí na nemocnice, ty chystají další covidová oddělení

ÚZIS neboli Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR je organizační složkou státu, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví ČR.