Přestože byla konkurence opravdu veliká, osmičce tloskovských Světáků se podařilo ve všech svých disciplínách zabodovat a postavit se tak na stupně vítězů.

„V plavání na padesát metrů prsa získal Vladimír Žiga stříbrnou medaili a Tomáš Albrecht bronzovou. Tým boccistů, ve složení Lucie Kvaková, Andrea Gabrielová, Jaroslav Jelínek a Roman Martínek vybojoval zlato, a v jednotlivcích měli jak Lucka tak Roman stříbro. Stolní tenisté, Karel Latta a Jiří Kubásek (partner do smíšených sportů) přivezli zlato, které získal i Karel ve dvouhře," pochlubila se úspěchy svých svěřenců trenérka Hana Čejková s tím, že Lucie Kvaková, Karel Latta a Jiří Kubásek tuto olympiádu absolvovali v rámci přípravy na Evropské hry do belgických Antverp, kam odlétají 9. září.

Program Speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60. let minulého století v USA Eunice Kennedyová Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho a uvedla tak v život myšlenku sportování jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. V České republice začalo hnutí působit v 90. letech minulého století.

Vítězství na brněnské olympiádě je zároveň prvním krokem k účasti na Světových letních hrách speciálních olympiád, které příští rok hostí americké Los Angeles. Nabízí se tedy myšlenka, že tým boccistů a stolní tenisté si už mohou balit kufry. Ono to ale tak zcela pravda není.

„Co se týká týmové bocce, tak pro tu nedostala Česká republika kvótu. Šanci by měli tedy pouze stolní tenisté. Jenomže kdo nakonec skutečně pojede, určuje los. Do osudí se vloží jména všech vítězů a komise vylosuje jednoho sportovce. A Karel s Jiřím to bohužel nebyli," vysvětlila princip nominace Hana Čejková.

Ovšem každý musí mít svého náhradníka. A právě tím se stolní tenisté ze Sportovního klubu Světáci Tloskov stali. Není proto vyloučeno, že nakonec budou přeci jen Českou republiku „za velikou louží" reprezentovat právě oni.

Jedenácté České speciální olympiády, která se konala ve dnech 30. června až 3. července na sportovištích v Brně se účastnilo 431 sportovců s mentálním či kombinovaným postižením z 63 klubů z celé České republiky.

Významu národních her odpovídalo i slavnostní zahájení, při kterém defilovali všichni zúčastnění sportovci. Po složení slibu, vztyčení vlajek a zpívané hymně, kdy nechybělo ani Jarmilou Kratochvílovou a sportovcem speciálních olympiád zapálení olympijského ohně následoval kulturní program. V jeho rámci vystoupil písničkář František Nedvěd mladší a šestnáctinásobná držitelka Českého slavíka Lucie Bílá.

Jedenáctá Česká speciální olympiáda je už minulostí. Ta dvanáctá bude zase až za čtyři roky. Kde, to je zatím velkou neznámou. Co je ale jisté, že se jí opět zúčastní Světáci z Tloskova a nejen v bocce, stolním tenise a plavání na padesát metrů, ale příště by chtěli ukázat záda svým soupeřům i v plavání na sto metrů.