Stejně tak jako hydranty i suchovody podléhají bezpečnostním předpisům. Každý rok se provádí kontroly při kterých musí majitelé domů předložit doklad o tlakové zkoušce a prokázat jejich funkčnost. Navíc musí mít každá právnická osoba, od osoby odborně způsobilé vypracované požární směrnice, únikové cesty a další věci pro dům za který zodpovídá.

„Pokud zjistíme, že tomu tak není, můžeme uložit pokutu. My dáváme nejprve termín na odstranění závady, do kdy si myslíme že je reálná možnost dát vše do pořádku. Teprve tehdy, když se situace nezmění, zahajujeme správní řízení. A tam už se jedná o poměrně vysoké finanční postihy,“ dodal Vlach.

Požární technici, kteří provádí kontroly suchovodů a hydrantů, by měli dvířka zaplombovat svojí plombou. Tak by to mělo zůstat do jejich další kontroly, do doby kdy je budou potřebovat hasiči nebo do naší kontroly,“ uvedl Stanislav Vlach s tím, že pokud majitel domu zjistí porušení plomby nebo jiný nedostatek na požárním zařízení, ihned by měl sjednat nápravu.