A přestože se povědomí veřejnosti o povinnostech v souvislosti se spalinovými cestami zlepšilo, ani současná topná sezóna se neobešla bez nehod z důvodu nedbalosti či nevědomosti majitelů nemovitostí.

Například seniorka v Krňanech přišla v polovině února kvůli zanedbání prevence o střechu nad hlavou. Tři obyvatelé domu opustili objekt ještě před příjezdem hasičů, celá událost se tak obešla bez zranění. Přesto jedna obyvatelka domku utrpěla po spatření střechy zrekonstruovaného domku v plamenech psychický šok, a musel být povolaný lékař.

„Tragédie jsou o to smutnější, že většině z nich šlo zabránit. Prevence je prostá a finančně i časově nenáročná. Stačí jednou za rok zavolat kominíka na kontrolu spalinové cesty," uvedl prezident Společenstva kominíků České republiky Emil Morávek.

Ten zároveň zdůraznil, že je třeba rozlišovat kontrolu a revizi. Podle jeho slov si lidé tyto termíny zaměňují v domnění, že jde o synonyma. Revize je přitom úplně jiná služba, která se provádí v mimořádných situacích, například po komínovém požáru či při změně paliva.

„Lidé běžně mluví o revizi, asi protože jim to zní odborněji, ovšem v drtivé většině případů mají na mysli kontrolu," vysvětlil Emil Morávek.