Kromě toho, že je nová střecha vizuálně zdařilá a k historickému objektu sedí, není zase až tak moc pozoruhodná. K zamyšlení spíš nutí postup prací, který k tomu vedl. Krytina měla objekt zastřešovat už na konci září.

K tomu nepomohlo ani to, že v budově s členitou fasádou sídlí hned dvě instituce zaměřené na uchovávání předmětů a historie – Muzeum umění a designu Benešov a také pobočka Muzea Podblanicka. Ale také výtvarný obor Základní umělecké školy Josefa Suka Benešov. Práce neuspíšilo ani to, že jsou v ohrožení sbírky nebo památkáři chráněné, původní krovy. Přitom lidé, kteří se v objektu pohybují, upozorňovali, že se do něj kvůli nedokončené střeše dostává vlhkost.

Před pochodem si zájemci prohlédli vlašimskou paraZOO.
Na zimu se připravují také zvířecí pacienti v paraZOO

„Přes fólii, která je pod latěmi, trochu zatéká,“ potvrdila pro Deník jedna z pracovnic města, ale z pochopitelných důvodů nechtěla být jmenována.

Starosta Benešova Petr Hostek protahování dokončení prací vysvětloval logicky. „Firma, která střechu opravuje, může pracovat na takovém sklonu střechy jen při příhodném počasí. Termín se pak posouvá právě podle něj,“ uvedl.

Střecha, ač na opačné straně gruntů, je v podstatě také základem stability.

Práce na opravě střechy tedy skončily, ale další probíhají také uvnitř muzea. Jednou z nejdůležitějších, bude posudek statika. Ten potvrdí, nebo naopak zakáže vstup většího počtu lidí do největšího sálu objektu – Šímovy síně.

Muzeum je od začátku letoška pro veřejnost uzavřené a to by mělo trvat možná ještě několik měsíců, nejspíš až do jara příštího roku. Vnitřní úpravy má ve své organizační režii samo muzeum. Jak moc se mu to daří, může veřejnost posoudit sama. A jak se záměr podaří nakonec naplnit, pak zjistí, až se muzeum znovu otevře.

Ilustrační foto.
Integrace Vlašimi se zatím týká jen spojů na železnici
Ilustrační foto
KRIMI MIX: Ženě pomohli do sanity hasiči