„Drobnou stavbu zafixujeme a přeneseme o kus dál, rozebírat se nebude. Stěhování nebude tak složité jako u kostela v Mostě,“ vysvětlil starosta Olbramovic Ivan Novák, který je rád, že se už skutečně začalo stavět.

Auta by tu mohla jezdit už příští rok

V pondělí předalo Ředitelství silnic a dálnic staveniště zhotoviteli. Generální ředitel Radek Mátl při krátkém proslovu připomněl, že průjezd Olbramovicemi je vážnou dopravní zátěží pro řidiče i místní obyvatele. Dodal také, že se investor při přípravách musel vyrovnat s řadou problémů, spočívajících v protestech a odvoláních dotčených organizací i některých obyvatel obce.

„To se nakonec podařilo vyřešit a obchvat přinese úlevu Olbramovickým i řidičům, kteří budou moci bezpečně a plynule objet obec po nové kapacitní komunikaci vedoucí mimo zastavěné území,“ uvedl a potvrdil, že dílo má vzniknout během 23 měsíců. V případě příhodných klimatických podmínek by však mohla začít auta po přeložce silnice jezdit už na konci příštího roku.

Starosta Olbramovic Ivan Novák.
Dobrá zpráva: rychlíky budou na olbramovické Veselce zastavovat dál

O důležitosti stavby pro celý Středočeský kraj mluvil také Martin Kupka, náměstek hejtmanky pro oblast silniční dopravy. „Přeji obyvatelům Olbramovic zdraví a štěstí, které jim obchvat přinese,“ zmínil Kupka a poděkoval i aktivním občanům obce, kteří vytvořili občanské sdružení a bojovali velmi urputně za vznik dopravní stavby.

Radost ze zahájení stavby vyjádřil také místostarosta obce František Zoul: „Doufám, že se tu za dva roky sejdeme při otevření obchvatu.“

Obchvat Olbramovic bude dlouhý 3420 metrů. Náklady se blíží ke 321 milionu korun. Dílo má zhotovitel odevzdat k užívání do března roku 2023. Součástí stavby jsou tři mosty, mimoúrovňová křižovatka, podchod pro pěší a dvě protihlukové stěny o celkové délce dvanáct set metrů.

Záchytné parkoviště P+R. Ilustrační foto.
Nově Olbramovice. Počet míst, kde kraj chystá parkoviště P+R, vzrostl na dvanáct