Kuchaři a cukráři měli ve čtvrtek dostaveníčko ve vlašimském zámku, konkrétně na Střední odborné škole a Středním učilišti Vlašim. Šlo jim tu o získání co nejlepšího umístění v soutěži O pohár blanických rytířů.
„Je to první ročník kuchařské soutěže ve studené a teplé kuchyni, s níž je samozřejmě spojena i cukrářská soutěž,“ řekla učitelka odborného výcviku z pořadatelské školy Lenka Horáková. O titul v kategorii teplá kuchyně soutěžila čtyři družstva, v nichž bylo po dvou žácích. Zúčastnily se školy ze Sedlčan, Pardubic, Teplic nad Metují a samozřejmě nemohla chybět ani místní reprezentace.
Druhá kategorie, kde bojovalo jedenáct soutěžících z Dačic, Třebíče, Prahy a Hradce Králové, nesla název Výrobek dle vlastní fantazie. Tady se žáci předháněli, kdo více zaujme porotu svým výtvorem v oblasti cukrářství a studené kuchyně. Mezi těmi, kdo je měl rozsoudit, však neseděl jen tak někdo. Hlavy dala dohromady trojice špičkových kuchařů a cukrářů manželé Martin a Věra Slezákovi a Pavel Mareš.
„Pokrmy připraví žáci ze stejných surovin. Tudíž je možné, že budou splývat, i když tady jsou jen čtyři soutěžní týmy, takže to je málo pravděpodobné. Zkrátka, kdo je výjimečný, ten většinou vyhrává,“ zamyslel se jeden z porotců Martin Slezák.
Klání v kulinářských dovednostech ve Vlašimi rozhodně nemá do příštího roku zaniknout. „Budeme se snažit, aby soutěž pokračovala i v dalších ročnících. Letos sem přijelo dost soutěžících z různých koutů republiky a já doufám, že v příštích ročnících jich bude ještě víc,“ dodala Horálková.