Mši na Chvojně bude celebrovat benešovský farář Marcel Timko. Akce je přístupná široké veřejnosti a po bohoslužbě dojde i k žehnání čtrnácti křížům, které na návrší kolem kostela tvoří novou křížovou cestu. „O možnost vybudovat ji jsem požádal už před deseti lety,“ potvrdil čtyřiaosmdesátiletý Václav Potůček. „Teprve na stáří jsme od památkářů získali povolení,“ dodal.

Sejdou se konečně kvůli kasárnám?

I když ohledně šíření nového čínského koronaviru znovu začíná přituhovat také na Benešovsku, město Benešov plánuje setkání, jehož jediným cílem je diskuse o budoucnosti Táborských kasáren. Tento workshop, nebo-li pracovní setkání, se už jednou mělo konat. Původní březnový termín však „odstřelila“ vládní restriktivní opatření v nouzovém stavu. Nyní se v případě příznivé epidemické situace lidé sejdou v sále KD Karlov středu 14. října. Jednání začne v 17 hodin.

Ilustrační foto.
SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: V dražbě si lze koupit také Rolls-Royce Silver Seraph

Představí město jako industriální

Státní oblastní archiv v Praze, Státní okresní archiv Benešov, Muzeum Podblanicka a Muzeum umění a designu Benešov jsou organizace, které se podílejí na přípravě výstavy věnované benešovské architektuře a veřejnému prostoru. Expozice dostala název Benešov technický industriální stejně jako první taková akce, která se před třemi roky uskutečnila ve Státním okresním archivu Benešov. Autorem výstavy i stejnojmenné publikace je historik Michal Horáček.

U výpadovky z Benešova na Vlašim končí oprava bytů

Rozsáhlá rekonstrukce domu ve Vlašimské ulici, do něhož vlastník, město Benešov investovalo 12,3 milionu korun, pomalu končí. Město na akci získalo dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu 5,4 milionu korun a vytvořilo za ně celkem šest bytových jednotek zařazených v programu sociálního bydlení. Historická budova známá jako flusárna získala název podle toho, že se v ní soustředil takzvaný flus. Tento dnes poněkud pejorativně vnímaný název označuje v podstatě sůl kyseliny uhličité. Ta byla v minulosti důležitou surovinou známou i pod označením potaš nebo salajka. Flus pomáhal při výrobě skla, mýdla, kamence a používal se i při bělení kůží.

Z charitativní akce 'Skok pro pomoc' na náměstí v Pyšelích.
OBRAZEM: Pyšely žily akcí Skok pro pomoc