U kasy v supermarketu sedí jedna zoufalá pokladní, která si jindy v případě dlouhé fronty zazvoní na kolegyni. Ta ale čerpá dovolenou. Pokladní s kamennou tváří připravená statečně reagovat na výtky nervózních zákazníků jen tiše doufá, že se karta obrátí a pomyslnou smetanu brzy slízne kolegyně po návratu z vakací.
Řádnou a zaslouženou dovolenou čerpají i lékaři v nemocnici, tudíž ti, kteří neunikli letním úrazům, si při péči jednoho momentálně velice přetíženého doktora mohou posedět v chládku čekárny na úrazovce podstatnou většinu dne.

Jak už nedávno napsala na tomto místě jedna má kolegyně, prázdniny jsou dobré jen pro školáky a učitele. Jinak všude, vzhledem k snižování počtu zaměstnanců kvůli údajné krizi panuje přetížení a plnění úkolů za nepřítomné. Když pak konečně přijde den nástupu na dovolenou, víte už předem, že volný týden po roce nemůže poskytnout člověku potřebnou očistu.

Při tomto suchém konstatování nespravedlivé reality pak lze jen závidět těm, kteří se v životě dokázali natolik vyšvihnout, že mohou procestovat kus světa a užít si života na plné pecky. Na druhou stranu si spousta lidí umí vychutnat úplně obyčejný život bez dovolených a složitých příprav na ně plných hádek a vyhozených peněz. To štěstí může být kousek za městem, kam se dá dojít pěšky. Je tu les, ticho, borůvky, pasoucí se krávy a klid na přemýšlení o tom, proč je to tak a ne jinak.