Dobrovolníci při něm v dubnu vyčistili více než 170 kilometrů řeky Sázavy a jejích břehů z Havlíčkova Brodu až do Pikovic. Dohromady sesbírali přes 38 tun odpadků.

Slavnostním večerem provázeli Václav Pošmurný ze společnosti Posázaví o.p.s., manažerka projektu Denisa Cibulková a patronka projektu, zpěvačka Aneta Langerová. Tase letošního čištění řeky zúčastnila už potřetí.

„Letošní ročník považuji za velmi úspěšný, zúčastnilo se nás víc, a víc jsme toho zvládli. Podařilo se nám oslovit základní a střední školy, což je příslib do budoucna,“ řekla Langerová.

Pokud se podle ní děti a mladí lidé podobné akce zúčastní, budou se pak k životnímu prostředí chovat mnohem lépe. Připomněla, že z jednoho ročníku čištění Sázavy má doma dodnes starou vinylovou desku, kterou kdosi našel a daroval jí ji.

Mezi účastníky večera byl i František Kovář ze Čtyřkol.

„Byl jsem letos poprvé a věřím, že ne naposled. Bylo to perfektní. Nejvíce mě překvapilo, jak mě mladí vzali mezi sebe, protože už jsem důchodce,“ řekl s tím, že se o akci se dověděl z letáku, a protože celý život jezdil závody na lodi, rozhodl se zúčastnit také.

„Voda mi není cizí, akci proto hodnotím velice kladně. Zvláště organizaci, která dobrovolníkům zajistila všechno, od rukavic až po lodě, stravování a ubytování,“ dodal.

Na slavnostním večeru se také prezentovalo pět týmů, které čistily řeku Sázavu mezi Kácovem a Pikovicemi.

Vesměs zavzpomínaly na společné zážitky v podobě neobvyklých úlovků. Při projekci se a obrazovce střídaly fotografie zrezivělých pramic, starých pneumatik, polámaných plastových židlí i skleněných střepů.

Zástupci třetího úseku představili sbírku básní, k jejichž napsání je inspiroval právě úklid řeky Sázavy.

Žáci Základní školy Mnichovice, kteří se do projektu Čistá řeka Sázava zapojili v rámci ekologické výchovy, zase své zážitky přenesli na výkresy a v rámci večera je pak vystavili na zahradě společenského centra.

JAROSLAVA TŮMOVÁ