„Podle školského zákona mají zákonní zástupci na tyto informace právo. Takže u nás je samozřejmě rodičům dáváme a v současné době se zatím nesetkáváme s tím, že by žáci dali nějaké prohlášení, že si to nepřejí," uvedla ředitelka Obchodní akademie Neveklov Soňa Veisová, která si vybavuje dobu, kdy byl školský zákon upravený tak, že zletilí žáci byli jedinými, kteří měli právo na informace o svém prospěchu, a bylo jen na nich, zda o něm budou rodiče informovat či nikoliv.

To už ale ze školského zákona vypadlo a v případě, že je student ekonomicky závislí na rodičích, oni mají na oplátku právo vědět, jak se učí.
Ve školském zákoně stojí, že žáci mají právo na informace o průběhu a výsledcích svého vzdělávání, vyjadřovat se k rozhodnutí školy a podobně.
Všechna tato práva mají také zákonní zástupci nezletilých žáků. V případě zletilých žáků mají na tyto informace právo také jejich rodiče, popřípadě osoby, které vůči zletilým žákům plní vyživovací povinnost.

„Takže teoreticky, pokud by se jednalo o dítě, které je na rodičích ekonomicky nezávislé a nežije s nimi ve společné domácnosti, může napsat prohlášení, že si nepřeje, aby byli rodiče o jeho prospěchu informováni. Jestliže je ale student na rodičích ekonomicky závislý a toto prohlášení napíše, dopouští se tím porušení zákona," uvedla ředitelka OA Neveklov Soňa Veisová.

Podobně to vidí i ředitelka Integrované střední školy technické v Benešově Jana Fialová a Regina Komárková, ředitelka Střední odborné školy Benešov.
„Nedávno jsem byla na školení, kde se zrovna tato otázka probírala, a bylo nám řečeno, že dokud mají rodiče na dítě vyživovací povinnost a žák s nimi žije ve společné domácnosti, mají právo znát jeho prospěch a všechno kolem jeho studia," řekla Jana Fialová.

I ona si vybavuje dobu, kdy existovala možnost, kdy mohl zletilý žák zamítnout možnost, aby jeho rodič či zákonný zástupce byl informovaný o jeho prospěchu.

„Jediné, co děláme, že pokud je žák plnoletý, veškerou korespondenci týkající se školy směřujeme přímo na něj. Ale jinak všechny rodiče o prospěchu jejich dětí, bez rozdílu, zda dovršili plnoletosti či nikoliv, informujeme," dodala ředitelka ISŠT Benešov.

„Možnost, kdy mohl plnoletý žák odmítnout poskytování informací rodičům o jeho prospěchu, už neplatí," řekla Regina Komárková. Přesto si vybavuje z minulosti dva případy, kdy žáci podepsali zákaz sdělovat jejich prospěch svým rodičům.

Jejich revolta měla ale pouze jepičí život. Už následují den své rozhodnutí přehodnotili, a i oni svolili k poskytovaní zpráv zákonným zástupcům o jejich studiu.
„Je ale pravda, že pokud zletilému žákovi udělujeme důtku, nejde to přes rodiče, ale dostane ji přímo ten student," poznamenala ředitelka SOŠ Benešov s tím, že rodiče mají dvě možnosti, jak se o svém dítěti dozvědět, zda prospívá či nikoliv.

Jednou formou je internet, kde po zadání číselného kódu zjistí nejen prospěch, ale i docházku, a druhou osobní schůzka s pedagogy.

„U nás jsme to vyřešili tím, že jsme všem žákům dali podepsat papír, že souhlasí, aby škola podávala jejich rodičům veškeré informace. Všichni to podepsali, takže není žádný problém," prozradila Zlata Budayová, ředitelka Středního odborného učiliště stavebního Benešov.

I ona ale musela v době, kdy školský zákon umožňoval odmítavé stanovisko, několik takovýchto případů na své škole řešit. Ovšem ani zde vzpurným studentům pšenka nekvetla. Zkušená pedagožka jim připomenula zásady slušného chování vůči jejich rodičům, kteří je živí a studium jim platí, a i oni nakonec k informování svolili.

„Myslím si, že je důležité, aby rodiče ty informace měli. Může se totiž stát, že jejich dítě udělá krok, který by byl nevratný a mohl by se tak odrazit v celém jejich životě," míní Zlata Budayová.

„Co se tohoto týká, tak u nás to funguje spíš na takové neformální dohodě. To znamená, že rodiče mají samozřejmě přístup k údajům svých zletilých dětí, a pokud se jedná o problémy například kázeňského rázu, jsou informovány obě strany. Jak student, tak rodiče," odpověděla zástupkyně ředitele benešovského gymnázia Eva Kuťáková na otázku, zda u nich náctiletí studenti podepisují souhlas s tím, aby rodiče byli informováni o jejich prospěchu.

Eva Kuťáková zná pouze případy, kdy je o prospěchu informovaný pouze jeden rodič. Většinou se jedná o rodiny, kde se rodiče rozešli a zprávy o prospěchu dostává ten, u kterého student žije.

„U nás studenti nepodepisují souhlas s tím, že mohou rodiče dostávat zprávy o jejich prospěchu. To považujeme spíš za samozřejmou záležitost. Písemně by dávali jen zamítavé stanovisko. Ale to se zatím ještě nestalo," dodala zástupkyně ředitele.