Už v dubnu totiž místostarosta města Jiří Švadlena zastupitelům přednášel o stavu financí SK Benešov alarmující zprávy. Tehdy tlumočil informaci fotbalistů, že mají peníze tak na týden, možná dva, ale rozhodně ne na měsíc. Do situace se SK nedostal ze dne na den. S dvouletým předstihem o svém odchodu a tím uzavření kohoutku penězotoku, hovořil hlavní fotbalový sponzor, stavební firma Sládek Group.

Milionová dotace města je k využití v letošním roce. Podle politiků je určena výhradně pro pomoc mládeži, tedy ne pro potřeby A týmu a ne pro hrazení mzdových nákladů fotbalových funkcionářů. Na cestovné trenérů dotace poskytne 150 tisíc, dopravu k mistrovským utkáním uhradí suma 350 tisíc. Na platby rozhodčích při mistrovských utkáních smí SK použít čtvrt milionu a za pronájmy okolních hřišť stejnou částku.

To vše je písemně zaneseno ve veřejnoprávní smlouvě mezi městem Benešovem a příjemcem dotace, SK Benešov. Navíc má na dodržení dohody a nakládání s prostředky města poskytnutých fotbalistům dohlížet také ředitel Městských sportovních zařízení, Petr Kotouč. Právě on byl nominován za město do výkonného výboru SK Benešov.

„Domnívám se, že v osobě Petra Kotouče je dodržování dohody zaručeno,“ řekl zastupitel Ladislav Klavrza. Ten současně připomněl, že dříve sportovní kluby z Benešova na mládež získávaly od města peníze, které získalo jako odvody z heren, tedy hazardu. Tak to sice bylo psáno, ale de facto peníze využívali dospělí sportovci.

To už teď není možné a tak je právě financování fotbalu dospělých onou otázkou, kterou neumí zodpovědět nikdo. Místostarosta Jiří Švadlena připomněl, že se současným rozpočtem 350 tisíc korun, které má SK zajištěno od drobných sponzorů, nemůže hrát současnou třetí ligu.

„Výkonný výbor rozšířili také další tři členové. Úkolem dvou z nich, pokud se SK rozhodne hrát třetí ligu, bude sehnat sponzora, tedy peníze. O nic jiného tam nejde,“ řekl Jiří Švadlena k aktuální situaci benešovských fotbalistů. „SK potřebuje dva až tři miliony na rok,“ dodal, ale upozornil, že klub o své budoucnosti bude rozhodovat sám bez zásahu města.

Tím, kdo u toho bezpochyby bude, je také předseda výkonného výboru SK Benešov, Petr Lacina. „Situaci A týmu dál řešíme,“ potvrdil a připomněl ještě, že SK tím, že už není zařazený do projektu sportovního centra mládeže, přišel o další peníze. „Mládež musíme dofinancovávat z rozpočtu klubu, stále totiž držíme 14 mládežnických týmů,“ připomněl a upozornil ještě, že fotbal je apolitický a je proto si uvědomit, že mládežnický a dospělý fotbal odděleně, samostatně, fungovat nemohou.

Příjmy SK Benešov do 30.6.2018 hráčské příspěvky 750.000 Kč
spolupráce s FAČR 560.000 Kč do 30.6.2018
spolupráce s Městem Benešov 800.000 Kč
ostatní menší sponzoři 250.000 Kč
Program MŠMT V 100.000 Kč
MŠM program VIII 405.000 Kč
Prodej hráčů 158.000 Kč
Zdroj: SK Benešov

Rekonstrukce jezu mezi Podělusy a Chrástem nad Sázavou.
Práce na rekonstrukci jezu v Podělusech pokračují