Do tamní čtvrti zvané Sídliště míří nejen jeho obyvatelé, ale zejména školáci do dvou základních škol nebo lidé do sportovního areálu Na Lukách. Cesta tam dále vede nejen kolem plaveckého areálu Na Lukách, ale na pravém břehu řeky i pod mostem směrem k někdejšímu zimnímu stadionu a dál do zámeckého parku.

Právě pod mostem, po němž projíždějí auta od Benešova, muži z technických služeb uklízeli pořádnou hromadu plastových lahví, plechovek od energetických drinků nebo obalů od sušenek či cigaret. „Takovou hromadu tady uklízíme každý týden,“ popsal neustálý koloběh odpadu jeden z mužů.

Vizualizace: dálnice D3 přes Posázaví.
Do přípravy dálnice znovu zasáhlo ministerstvo. Územní řízení nemůže pokračovat

Jeho kolega na dotaz, zda to považuje za normální, aby lidé, kteří si k řece přijdou odpočinout a přinesou si s sebou třeba občerstvení, už nedokázali prázdné obaly odnést zpět k odpadkovému koši, odpověděl podle vlastních zkušeností nabraných při výkonu zaměstnání. „Že tu jsou lahve se stěží, ale dá i pochopit. Nepochopitelné ale je, že někdo si dá tu práci a odveze třeba vysloužilou ledničku a vyhodí ji někde na kraji města do škarpy. Přitom ve Vlašimi funguje sběrný dvůr a obyvatelé města tam takový odpad mohou odevzdat bezplatně,“ vysvětlil.

Podobná situace jako pod mostem byla k vidění za obchodním domem Billa i na protilehlém břehu Blanice. Vedle do země zašlapaných zátek od pivních lahví tam někdo nedokázal domů donést i svou velkou potřebu a vykonal ji hned vedle lavičky, kolem níž se válely také skleněné lahve od alkoholu.