V sídle s 16 tisíci obyvateli, kde vyrostly v sedmdesátých letech minulého století desítky panelových bytových domů na úkor zbouraných domů rodinných, město některé z nich zprivatizovalo. V dalších prodalo nájemníkům jen některé z bytů. Zbylé si Benešov ponechal, nebo si v domě nechal jen nebytové prostory.

A v jiných zase město prodalo například jen střechu, zatímco byty po dní zůstaly nadále v jeho vlastnictví. Střešní nástavbou se pak k bytu vlastním přičiněním i vlastními penězi dostali další uchazeči o bydlení. V některých bytových domech tak dosud zůstává nesourodé vlastnictví. A to přináší městu, vlastníkovi objektů, komplikace.

Čáp černý jménem Tulák, ve vlašimské stanici.
Putování vlašimského čápa lze sledovat on-line

Podle zákona o obcích totiž sídla nesmějí investovat do cizího majetku. Proto také váznou některé, dnes už velmi nutné opravy. „Město byty nebo třeba střechy prodalo, ale nezaložilo společenství vlastníků jednotek (SVJ), jak to jako poslední většinový vlastník mělo udělat,“ potvrdil benešovský místostarosta Roman Tichovský.

Shora uvedený problém se týká například dvoupatrového paneláku se střešní nástavbou ve Vlašimské ulici. Právě tam městu patří objekt, ale střecha paradoxně, nikoliv.

„Tento objekt není jediný, podobných bytových domů je ve městě více,“ přiznal místostarosta.

Městská rada se proto situací zabývala a 9. září jednomyslně odsouhlasila svolání shromáždění vlastníků pro uvedený dům, kde se bude společenství vlastníků jednotek zakládat. Bez toho totiž nelze střechu, což je potřeba, za městské peníze opravovat.

Na stejné schůzi také radní doporučili stanovy, zápis Společenství vlastníků pro uvedený dům do příslušného rejstříku společenství vlastníků jednotek a zvolení města Benešova jako předsedy společenství vlastníků pro tento konkrétní dům.

Ilustrační foto.
Seniorům pomáhá zajistit klidné stáří také úřad

A že nejspíš nepůjde o triviální záležitost, dokládá také to, že zastupování města Benešova, jako vlastníka bytových jednotek v uvedené budově ve Vlašimské ulici, svěřili radní pražské advokátní kanceláři Volf a partneři. Ta bude město zastupovat při všech úkonech vůči Společenství vlastníků i při účasti na shromážděních uvedeného společenství vlastníků, hlasování na tomto shromáždění a přijímání rozhodnutí a také při všech úkonech předsedy společenství vlastníků.

Společenství vlastníků jednotek je označení, které se týká správy budov, rozdělených na jednotky, tedy právně samostatné části. Přitom však existují tři typy společenství vlastníků jednotek.