V kostele ve čtvrti Falls Church ve Washingtonu, kde i přespali, byli pozváni na mši a s radostí se ji zúčastnili. Po volném dnu ve Washingtonu se 23. července vydali na konečnou část cesty na Jamboree.

Další den ráno dorazí do Summit Betchel Scout Reserve, kde se Jamboree koná. Má být největším Jamboree v historii. Očekává se 45 tisíc účastníků ze 150 zemí světa.

Organizují ho poprvé v historii tři státy dohromady - USA, Mexiko a Kanada. Jeho mottem je Odemkněte nový svět: nová dobrodružství, nové kultury, nová přátelství.

Česká výprava nese motto Unbreakable. To odkazuje na nezlomnost a vytrvalost českých skautů, kdy i přes trojí zákaz a rozpuštění organizace totalitními režimy nepřestávali bojovat za svobodu a skautské ideály.

Hrádecké poutě se konají první tři červencové neděle, nejslavnější je druhá.
Zakončili tradiční Hrádeckou pouť na počest svátku Navštívení Panny Marie

Akce trvá deset dní, vedení české výpravy ale nabídlo účastníkům možnost prodloužit si pobyt a cestovat - využije jí přes 350 kluků a holek, kteří se podívají po západním pobřeží USA.

Jamboree se skládá z účastníků od 14 do 17 let, dospělých vedoucích, členů vedení jednotlivých výprav a dospělých dobrovolníků, kteří se budou starat o program a chod tábořiště. Česko je jednou z 12 zemí, která dostala možnost připravit program pro ostatní účastníky.

Na akci se mohl přihlásit kterýkoli člen Junáka – českého skauta. Podmínkou bylo zaplacení účastnického poplatku a dopravy a účast na přípravných setkáních celé výpravy i jednotlivých oddílů.

Štrůdl festík na konopišťském zámku.
Koupí štrúdlu podpořili konopišťského medvěda Jirku