„My máme docela dost luk, takže máme sena dostatek. Ale pouze pro vlastní potřebu. Byli jsme zvyklí, že jsme krmení i prodávali, ale to kvůli letošnímu suchu nejde," vysvětlil soukromý zemědělec Tomáš Hájek z Jeníkova s tím, že například v loňském roce prodávali balík sena o průměru 130 centimetrů za 450 korun. Prý ale slyšel, že kdo má v současné době sena nadbytek, účtuje si za něj i tisíc korun. Zda tomu tak ale skutečně je, mladý farmář neví.

„Sena máme pro sebe dost. To je pravda. Ale abychom přes zimu s krmením opravdu vydrželi, udělali jsme raději u našeho dobytka brakaci (vyřazení či probírka)," doplnil svého syna zkušený zemědělec Milan Hájek.

Na další prodej nemá seno například ani bystřická akciová společnost DZV Nova. Také ona má suchého krmení akorát pro vlastní potřebu.

„Naše společnost byla zvyklá seno prodávat. V letošním roce ale jak novým, tak ani stálým zákazníkům vyjít vstříc nemůžeme, jelikož ho máme maximálně pro naše zvířata," potvrdil slova svých zemědělských kolegů hlavní agronom DZV Nova Roman Lejček.

„My jsme ho relativně pro svoji potřebu nevyrobili méně, i když letošní sklizeň byla oproti letům minulým nižší, ale na další prodej nám už nezbývá," zopakoval smutnou skutečnost Roman Lejček s tím, že u objemných krmiv jsou bystřičtí zemědělci zhruba na padesáti, šedesáti procentech běžné výroby.

Agronom připouští, že by se nedostatek sena a tedy jeho vyšší prodejní cena mohla eventuálně odrazit i na ceně mléka či hovězího masa. Ale nerad by prý dělal nějaké ukvapené závěry. To je otázka spíš pro analytiky či ekonomy.

„Kdybychom měli nedostatek sena, jsme schopni ho částečně nahradit řezanou slámou. Výživáři by si dokázali poradit s tím, aby i v takovém případě dostal dobytek to, co dostat má," dodal hlavní agronom.

Takzvanou čáru přes rozpočet udělalo letošní suché počasí i drobnochovatelům králíků či majitelům jezdeckých koní, kteří byli zvyklí si seno pro své ušáky nebo ušlechtilá zvířata s hřívou kupovat.

„Už kolik let si kupuji pro svého koně seno od jednoho soukromého zemědělce. Vždycky tam přijedu, koupím takový ten velký balík sena a mám na několik týdnů vystaráno. Ale letos, když jsem mu volal, mi řekl, že přebytky prvního letošního sena má už pryč, a otavy má tak akorát pro sebe. Takže mi žádné nemůže bohužel prodat. Ať se tedy zkusím zeptat jinde. Jenomže všude mi odpovídají stejně," postěžoval si Radek Marek z Benešova.

Problémy nemají zemědělci kvůli letošnímu suchu údajně jen se senem, ale i s vojtěškou a kukuřicí, které se také používají jako krmivo. Podle odborníků je sklizeň vojtěšky zhruba o čtvrtinu pod průměrem, kukuřice je na tom ještě hůř. Navíc má úroda špatnou kvalitu. Zemědělcům tedy nezbývá než doufat, že buď vydrží s vlastními zásobami, nebo že se najde někdo, kdo bude mít sena víc a pomůže jim přečkat zimní období, aby nemuseli snižovat stavy dobytka. Zatím mohou mít svá zvířata na pastvě.