Zdržení je maximálně dvouminutové vzhledem ke zhruba padesátimetrové délce opravovaných úseků. Stavba si vyžádá náklady 20,5 milionu korun bez DPH.

„Cena i doba trvání prací odpovídá náročnosti stavby. Na zimu byla práce přerušena, proto to trvá dlouho. Jinak bylo třeba překládat inženýrské sítě, kromě rekonstrukce chodníku dojde i k opravám parkovacích ploch v místě kudy stavba prochází, součástí je i nové veřejné osvětlení,“ přiblížil vlašimský starosta Luděk Jeništa s tím, že plánované dokončení prací je podle smlouvy koncem května.

Stavba okružní křižovatky na benešovských Červených Vršcích ve třetí a závěrečné fázi.
Dopravní problémy v Benešově: dokončování křižovatky přináší do ulic kolony

Do té doby se lidé odbočující z kruháku u Lidlu a projíždějící kolem pošty, ale i chodci, budou muset obrnit trpělivostí a zvýšit pozornost. V dopravních špičkách totiž fronta před semafory dosahuje až do okružní křižovatky.

Řidiči přijíždějící do Vlašimi od Znosimi jsou zaskočeni trojicí ostrůvků vystupujícími do poloviny vozovky z jejich směru a často nechápou jejich smysl. „To budou zvýšené přechody pro chodce v místě, kde je Mateřská škola Velišská. Důvodem je zpomalení dopravy a zvýšení bezpečnosti chodců,“ vysvětlil vlašimský starosta.

Prostor u bystřického nádraží znovu ožije.
Plánované změny v Bystřici: parkující auta by měla z centra zmizet k nádraží

Na rekonstrukci chodníků a parkovacích ploch získala vlašimská radnice osmnáctimilionovou dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, a jak uvedl starosta Vlašimi, po ukončení prací na chodnících dostane nový povrch i vozovka místní komunikace.

Karel Chlumec