A právě jedna taková se konala uplynulou sobotu. Ke svým sto pátým narozeninám si dobráci z Jablonné nad Vltavou nadělili novou hasičskou zbrojnici, a v rámci jejího slavnostního otevření zasadili dvě lípy a uspořádali základní kolo hasičské soutěže v požárním sportu, které se kromě domácího družstva zúčastnilo ještě dalších šest hasičských mužstev z neveklovského okrsku.

„Právě teď sledujeme závod jednotlivců v požárním sportu, konkrétně překážkový běh na sto metrů s hadicemi, včetně rozvinutí, a tak dále," přiblížil průběh soutěže starosta Neveklova Jan Slabý s tím, že „stovce" předcházelo pořadové cvičení a po ní čekal na soutěžící požární útok.

„Hlavní částí celé této akce byla ale oslava 105. výročí založení hasičského sboru v Jablonné spojená se slavnostním otevřením nové hasičské zbrojnice, položením kytice k pomníku padlých a zasazením dvou nových lip," zdůraznil starosta Neveklova. 

Výstavba nové hasičské zbrojnice trvala dva roky a zajímavostí je to, že si ji členové sboru postavili svépomocí. Každý dobrovolný hasič na ní podle slov Jana Slabého odpracoval stovky a stovky brigádnických hodin.

„Tohle se v dnešní době už příliš nevidí, aby někdo na úkor svého volného času dělal něco pro ostatní, " zkonstatoval trochu smutnou skutečnost starosta Neveklova.

„Proto jsme na zbrojnici právem hrdi," dodal jedním dechem už o poznání optimističtěji Jan Slabý.