Právě počasí je tím, co jeho radost z úrody limituje nejvíce. Od květu jahody zalilo možná jen pět milimetrů srážek. Ale ani to nebyla výhra. Vláhu zase rychle vyfoukal vítr. Jeho rostlinám nepomohlo ani umělé zavlažování. Voda chyběla i na to. Proto letošní úroda není, jako ta loňská, i když před rokem jahodáře zase trápilo až příliš vláhy. Řada plodů shnila.  „Ale bylo to lepší, než současné sucho,“ potvrdil prakticky jediný jahodář na Benešovsku, i když na poloviční výměře jahody pěstují i v ovocné školce Školního statku Benešov. 

„Je hrozné sucho,“ bědovala vedoucí ovocné školky Školního statku Benešov Jiřina Padevětová. „Slunce nám jahody úplně sežralo. S jahodami končíme,“ potvrdila včera.

A závěr sezony už vidí i Martin Perníček. Z plantáží se sedmi odrůdami jahod, od nejranější Honeyoe po pozdní Florence, sebral zhruba 70 metráků chutných plodů. Dalších nemnoho kilogramu si domů odvezou jeho zákazníci při samosběru. „Budou sklízet nanejvýš do poloviny týdne,“ je přesvědčen.

Možná jeho červené plody ochutnala i Jana Houdková, i když kvůli nim do Zaječí nejela. „Kupuji jahody na trhu. Mám je ráda v jakékoliv úpravě. Ale miluji jahodové knedlíky polité rozmačkanými jahodami se smetanou,“ svěřila se seniorka z Benešova.

Dopravní nehoda mezi Louňovicemi pod Blaníkem a Veliši opět prokázala neochotu lidí pomoci.
Řidička uvízla v autě mezi stromy, přihlížející se jí báli pomoci