V někdejší sklářské huti, jíž její zakladatel Josef Kavalier dal jméno po svém otci Františkovi, jsou nyní k vidění díla ze soutěžní přehlídky Junior Glass Ways, kterou sázavská nezisková společnost Cesty skla již podruhé uspořádala pro studenty sklářských oborů na školách u nás i v zahraničí. 

Přihlásili se studenti dvaceti středních a vysokých škol ze třinácti evropských zemí; dohromady 76 soutěžících. Jejich práce – včetně těch vítězných – si v sázavské Huti František je možno prohlédnout od první březnové soboty do konce měsíce, připomněl ředitel Cest skla Václav Pošmurný.

Smyslem akce není jen v atraktivních historických prostorách prezentovat nejnovější výtvory představující neotřelé nápady mladé sklářské generace. V Sázavě se snaží navázat na tradici soutěží uměleckého skla, které se pod názvem Sanssouci Junior Glass Match konaly v letech 2008–2015 v Karlových Varech a staly se nejen soutěžním kláním, ale také platformou pro mezinárodní setkávání studentů a pedagogů, výměnu zkušeností i debaty o budoucnost sklářství jako oboru. 

„Naším cílem je na tuto tradici navázat v prostředí, kde je sklářské umění a řemeslo doma, a ukázat v mezinárodním kontextu vysokou úroveň sklářské tvorby nejmladší generace,“ připomněl Pošmurný. Co nyní Huť František nabízí zájemcům o kumšt, pro který označení „křehká krása“ vlastně pojmenovává pouze část zážitku, shrnul ředitel do několika slov: „Sílu výtvarného pojetí a skvělé řemeslo.“

Ilustrační foto.
Pivovar nabídne zabíjačku, pak bude lákat na svezení vlakem

Chátrající huť nově ožila jako tvůrčí dílny i jedinečná expozice
Bývalou sklářskou Huť František postavil Josef Kavalier v roce 1882. Po vybudování nových provozů skláren a nových výrobních hal v Sázavě ale její význam klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví ČR. Její záchranu si vzala za své Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. S pomocí evropské dotace ji rekonstruovala nákladem přes 130 milionů korun. V Huti František je k vidění mimo jiné část unikátní sbírky moderního skla vytvořené sklářskými výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006. Huť nabízí vzdělávací programy pro školy, rezidenční a tvůrčí pobyty pro studenty, začínající umělce, odborníky i širokou veřejnost.

Zdroj: Jaroslava Tůmová, Posázaví o.p.s.

Všechny předměty jsou k zakoupení v TIC Středočeského kraje v Husově 21, Praha 1 (otevřeno denně 10 – 18, včetně víkendů a svátků).
Střední Čechy nabízejí své skvosty jako dárek. Do kapsy i nad hlavu