Zvracení, bolesti břicha, průjmy. To jsou běžné příznaky dvou z nejčastějších střevních onemocnění, způsobených bakteriemi.
Jedná se o salmonelózu a kampylobakteriózu, jež si jsou v některých rysech velmi podobné.
Benešovské územní pracoviště Krajské hygienické stanice za letošní červenec eviduje dvacet tři případů salmonelóz. Kampylobaktery, které způsobují druhou chorobu, postihly o tři lidi více.
„Z dlouhodobějšího hlediska lze ale říci, že salmonelóz mírně ubývá. Na druhé straně kampylobakteriózy jsou na mírném vzestupu,“ komentuje čísla Jitka Blažková, vedoucí benešovského protiepidemického oddělení.
Za poklesem počtu salmonelóz může být i očkování, jež se provádí již druhým rokem v chovech slepičích nosnic.
Častým zdrojem nákaz bývá totiž právě drůbeží maso nebo vejce, vaječné produkty či nejrůznější lahůdky. „Vakcinace proti salmonelám se provádí v rámci národního ozdravného programu,“ doplnil Zdeněk Císař, ředitel Krajské veterinární správy. Vyšší počty zmiňovaných onemocnění nejsou v tomto období ničím výjimečným.

Nedostatečná úprava způsobuje potíže

Nárůst podle epidemioložky Jitky Blažkové souvisí hlavně se změnou stravovacích návyků a trávením volného času v letních měsících.
„Lidé více grilují nebo táboří, přičemž tepelná úprava masa nebývá při takových příležitostech vždy dostatečná,“ varuje odbornice.
To však není jediné potenciální riziko. Dále je nutné dodržovat hygienu nejen osobní, ale i provozní.
„Především se jedná o skladování potravin, například v lednicích. Není třeba vhodné vedle syrového kuřecího masa ukládat takové pochutiny, jež nečeká žádné další tepelné zpracování,“ upozorňuje Blažková s tím, že by si lidé také měli dát pozor na udržování čistoty pracovních ploch, na kterých pokrmy připravují.
Na neomytém prkénku, kde se porcovalo syrové kuře, by se potom rozhodně neměla krájet zelenina do letního salátu.

TOMÁŠ MACHÁČEK