„Ze strany České pošty došlo při distribuci květnového čísla Benešovských radničních listů k pochybení, které spočívalo ve vložení letáku politické strany bez vědomí města Benešova a KIC, které je vydavatelem. Do depa České pošty byly doručeny výtisky bez této přílohy,“ stojí na webu města.

Deník zjistil, že se nejednalo o samostatný leták, ale o šestnáctistránkové noviny formátu A4. V tiráži je uveden samozřejmě vydavatel, údaj o zadavateli ale sděluje, že jím je SPD. Dotaz Deníku směřující k této parlamentní straně, zůstal ale bez odpovědi.

Historická budova Gymnázia Benešov.
Gymnáziu v Benešově chybí peníze na modernizaci laboratoří

Benešovský starosta Jaroslav Hlavnička však musel odpovídat na rozezlené reakce obyvatel města, jimž jsou radniční listy distribuovány zdarma. „Ke zneužití našich 'listů' došlo v depu České pošty, kdy vklad provedly jednotlivé doručovatelky. Ze zbytku našich listů Česká pošta nechtěné odstraní a teprve pak je doručí,“ uvedl starosta.

Reagoval také Ivo Vysoudil, specialista pro komunikaci České pošty. „Chtěli bychom se omluvit za naše pochybení. nebyl to záměr. Při roznášce části vydání do něj byl chybně vložen inzertní leták,“ sdělil s tím, že zaměstnance pošta opětovně proškolila v postupech roznosu informačních materiálů.

Zda tím případ končí, není jasné. Benešov totiž za roznášku platí a naopak dostává zaplaceno v případě, že se stane šiřitelem cizí reklamy. Stejně, jako kterákoliv firma. „Vedle omluvy budeme požadovat také kompenzaci,“ dodala tajemnice městského úřadu Magda Zacharieva.

Nová myčka lahví v benešovském pivovaru.
V benešovském Pivovaru Ferdinand šetří vodou