Louňovice pod Blaníkem
Vánoční koncerty opět začínají, aby navodily tu pravou předvánoční atmosféru. Tradiční vánoční hudební akci si užijí proto ti, kteří v sobotu 25. listopadu dorazí do městyse pod Blaníkem. Od 19 hodin zahájí známá okresní skupina Diogenes pravý vánoční koncert v louňovickém, zámeckém sálu. Posluchači se tak mohou těšit na koledy, spirituály, vánoční písně, duchovní i světské písně. Tím ale tradiční vánoční koncerty skupiny Diogenes nekončí. V pátek 8. prosince se rozezní Zrcadlový sál ve Zruči nad Sázavou od 19 hodin. O den později, v sobotu 9. prosince si mohou zájemci užít vystoupení hudebního uskupení v obci Zahrádky, v kostele sv. Víta, od 17 hodin. Posledním koncertem bude ten v Čechticích, v domovině Diogenes. V pátek 22. prosince se dějištěm stane kostel sv. Jakuba.

Sázava
Liturgický „silvestr“ aneb vstupujeme do adventu. Tuto akci připravili pracovníci Sázavského klášteru na sobotu 25. listopadu pro všechny hravé a tvořivé malé i velké zájemce v čase předadventním. Od 10 do 12 hodin začne v refektáři dvouhodinová tvořivá dílnička nejen pro rodiny s dětmi, při které se zúčastnění naučí starobylé gotické písmo nebo staroslověnskou hlaholici při opisování svatoprokopské legendy. Také kdykoliv od 10 hodin do 15.30 bude připraven tvořivý kurz v křížové chodbě kláštera. Na místě si tak přítomní vyrobí šperky, upečou perníčky či vytvoří svícen. Následně od 13 hodin odehrají divadelníci v refektáři kláštera pohádku o princezně a drakovi. Program pořadatelé ukončí v podvečerních hodinách, kdy od 16 hodin započne opět v refektáři koncert dobové hudební skupiny Chairé.

Vlašim
Tradiční předvánoční kreativní jarmark se koná ve Vlašimi již po šesté. V sobotu 25. listopadu od 9 hodin akci pořadatelé zahájí ve vlašimském Kulturním domě Blaník, konec je naplánovaný na 15.30. Návštěvníci si budou moci vybrat v předvánočním prodeji různé rukodělné výrobky od několika desítek řemeslníků i mnoho dalšího jako jsou hračky, oblečení, šperky i keramika. V rámci Podblanického kreativního jarmarku bude možno si prohlédnout také ukázky některých tradičních řemesel. Zajímavým bude určitě i doprovodný program, tvořivé dílničky či drobné, domácí občerstvení.

Ilustrační foto.
Lidem ze sousedství nabídnou hotely zážitky turistů. Na jednu noc



Benešov
V Benešově straší. Alespoň v sobotu 25. listopadu tomu tak bude. Přesvědčí se o tom malí dobrodruzi, kteří se zúčastní 11. ročníku závodu, který začne od 14 hodin. Akci připravil benešovský junák, sraz je u ZŠ Na Karlově. S sebou je nutné donést tužku a papír.

Vlašim
Stát se řezbářem může každý, kdo dorazí na víkendový kurz ve vlašimském Spolkovém domě. Akce začne v sobotu 25. listopadu od 9 hodin, pokračovat bude také v neděli 26. listopadu. Zájemci si tak budou moci vyřezat originální dřevěné světlo či cokoliv jiného.

Postupice
Vánoční jarmark připravili nadšenci v Postupicích. V sobotu 25. listopadu od 13 hodin začne na hřišti u sokolovny tradiční akce, kde si zájemci budou moci nakoupit různé vánoční předměty jako jsou věnce, svícny i šperky. Přítomní si tak udělají strýčka na Vánoce.

Konopiště
Různorodé akce si užijí ti, kteří dorazí v sobotu 25. listopadu na zámek Konopiště. Nejdříve od 16 hodin bude zahájena výstava Císařské vánoce, aneb tradice, která Vás překvapí. Následně, o hodinu později, v 17 hodin začne přednáška pojmenovaná Synové a dcery Marie Terezie, nová dynastie v lesku panovnických trůnů. Sobotní program zakončí již vcelku tradiční, večerní prohlídka s Jindřichem Forejtem. Ta se bude blíže dotýkat bývalého majitele zámku Františka Ferdinanda d'Este. Není se proto čemu divit, že akce ponese název Životní osudy arcivévody následníka trůnu a jeho rodiny.

Týnec nad Sázavou
Kurz nošení dětí pro těhotné a rodiče s dětmi povede lektorka a laktační poradkyně Lída Klimusová. V neděli 26. listopadu od 14 hodin bude kurz připraven v týneckém Mateřském centru Motýlek. Nutná je rezervace předem, nejlépe do dnešního dne.

Nový projekt pro sociálně potřebné zahájila vlašimská farní charita v Benešově.
Charitní šatník slouží sociálně potřebným