Vylovit rybník, který má přes 28 hektarů plochy, jako v případě Semovického, nebo dokonce téměř 50 hektarů jako Podhráz, ale není legrace. A už vůbec ne záležitost jednoho odpoledne. Výlovy proto trvají dva dny.
Rybáři z Líšna samozřejmě nejprve zvednou na začátku týdne stavidla. Teprve pak, v pátek 25. a v sobotu 26. října se u Semovic chopí keserů a rybu, kterou celé dva roky přikrmovali, přemístí do kádí a převezou do nádrží v nedalekých sádkách. Díky tomu se rybí maso, než půjde k zákazníkům, zbaví nepříjemné pachuti bahna.
Během výlovu, ale především v sobotu 26. října bude na hrázi Semovického rybníka hlava na hlavě. Výlov bude pro veřejnost příležitostí nákupu živých či usmrcených ryb nebo k hodování na místě připravenými rybími dobrotami.
„Podle informací z jiných rybářství v celé republice budou letos ryby o něco menší,“ uvedl František Kalous ml. s tím, že předpokládá výnos ze Semovic až 280 metrických centů ryb. „Zhruba dvě třetiny ryb jdou přes naše obchodní partnery na export do Německa, Rakouska nebo Rumunska,“ doplnil.
Výlov padesátihektarové Podhráze 12. a 13. listopadu, tentokrát pro veřejnost nebude, obdobně jako v sobotu 17. října lovení Splavského rybníka u Bystřice. Z velkých nádrží čeká výlov v pondělí 21. října také Smikov u Vlašimi a 6. a 7. listopadu rybník Libohošťský.