„Kapacita skládky se nyní navyšuje o 230 tisíc tun odpadu. Při současných návozech by měla nově vytvořená kapacita skládky vydržet kolem deseti let. Když bude svoz navýšen, tak minimálně osm let,“ upřesnil při slavnostním otevření rozšířené skládky ředitel a jednatel společnosti Compag Votice Jiří Kymla.

Většího množství odpadu se ale na votické skládce pravděpodobně nemusejí obávat. Lidé totiž více třídí, díky tomu se i snižuje množství komunálního odpadu. „Ještě před pěti lety ho bylo o tisíc tun více. Nyní je každoroční pokles dováženého odpadu minimálně o sto tun komunálního odpadu,“ řekl Jiří Kymla.

Česko zpívá koledy se už podruhé konalo v aule benešovského gymnázia.
Koledy si může zazpívat každý



Investorem celého projektu výstavby boxů a překladiště byla votická společnost Compag. Podle starosty Votic se jedná o nejdůležitější, letošní investici pro město. Na akci bylo vynaloženě přes 17 milionů korun a peníze to určitě nejsou promrhané. „Kdyby se tento projekt nerealizoval, došlo by v blízké budoucnosti k výraznému nárůstu nákladů na likvidaci komunálního odpadu. A to nejen pro Votice, ale pro všechna okolní města a obce, která na skládku odpad ukládají,“ dodal starosta Votic Jiří Slavík. Podle něj je ukládání komunálního odpadu na skládku zatím nejjednodušším a nejlevnějším řešením. Jinou možnost v tuto chvíli města v okolí nemají.

V rámci výstavby nových boxů skládky se realizovalo i překladiště druhotných surovin v areálu. „Překladiště jsme již na skládce měli. Bylo ale umístěno na špatném místě, při výstavbě boxů jsme ho museli zbourat,“ dodal Jiří Kymla.

Překladiště druhotných surovin bude používáno pro uskladnění skla, plastu, dřeva a kovu. Zaměstnanci budou tato místa používat prakticky již od dnešního dne. Samotné boxy se svého využití dočkají až od jara 2018. „Musíme počkat na kolaudaci, která se uskuteční v lednu,“ dokončil Jiří Kymla.

Ale ani po zakončení letošního, největšího projektu na votické skládce, zaměstnanci nezahálejí a již nyní přemýšlejí, co bude dál. Areál chtějí dále rozšiřovat. „V plánu je i možnost vybudování třídící linky. Přemýšlíme i nad jinými projekty,“ dodal Jiří Kymla. Podle něj ale záleží i na tom, co všechno změní nový zákon o odpadu.

Ilustrační foto
KRIMI MIX: Ženě pomohli do sanity hasiči
Nové projekty v oblasti propagace turistiky představila v úterý ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Nora Dolanská.
Na oslavy české státnosti láká kraj i turisty z Německa a Polska