Uprchlická krize se totiž, jakoby znenadání, dostala až do Evropy a její politici, včetně těch českých, podle obyčejných lidí nedělají to, co od nich, jako jejich voliči, očekávají. A právě na to reaguovali signatáři petice, kterou sestavil čtyřčlenný petiční výbor – Martina Vachtlová, Romana Machová, Andrea Marešová a Petr Ballek.

Petice proti umístění jakéhokoliv typu azylového zařízení v katastru Benešova, je totiž svou masivní podporou velkou výzvou českým a vlastně i evropským politikům. 

Protestní akce proti tomu či onomu tady už byly, ale tak masivní a především bleskurychlou reakci obyvatel Benešovska, předpokládal málokdo. 

Při definitivním sčítání podpisů z archů, v pondělí 15. února, které měli možnost lidé podepisovat na více než dvaceti místech nejen v Benešově, vyšlo petičnímu výboru číslo 18832.

„Podpisové archy vezeme do poslanecké sněmovny," informoval po té Petr Ballek.

O tom, zda z benešovských Pražských kasáren vznikne či nevznikne azylové středisko, rozhodlo definitivně Ministerstvo vnitra právě v pondělí 15. února.

Do redakce z něj přišla následující zpráva:

„Na Ministerstvu vnitra jednal první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček se starostou Benešova Petrem Hostkem. Starosta deklaroval, že město chce v objektu realizovat projekt sociálního a startovacího bydlení. Ministerstvo vnitra z tohoto důvodu rozhodnutí obce akceptovalo a pobytové středisko v objektu bývalých Pražských kasáren nezřídí," potvrdila Lucie Nováková, ředitelka odboru tisku a public relations Ministerstva vnitra.

„Jsem velice rád, že se to povedlo a že to tak dopadlo. Jediné, co mě trochu mrzí, ale na to si budu asi muset zvykat, že se na takových záležitostech přiživuje spousta politiků, pseudopolitiků a všelijakých existencí, které na tom chtějí získat politické body," dodal starosta Benešova Petr Hostek hlasem oslabeným chřipkou.

Celý článek, který rozebírá detailně petici i různé názorové proudy kolem migrační krize, najdete v tištěné podobě Benešovského deníku s datem 16. února.