Ano, může. Že to tak je, potvrdilo zjištění Benešovského deníku. Podle Jana Kolbaby, vnitřního auditora nemocnice, se to dokonce stává docela často.

„Nemocnice nedisponuje uzavřenými odděleními a každý pacient, který není zbaven svéprávnosti, se může v kterýkoliv okamžik rozhodnout zdravotnické zařízení opustit a to bez souhlasu personálu,“ tvrdí Kolbaba.

Právě to se stalo i poslední červnový den. Pacient odešel z oddělení interny před tím, než byl řádně propuštěn. Nahý, oděn jen do plenkových kalhotek a bundy.

„Pokud se jedná o svéprávné osoby nemůže nemocnice učinit žádná konkrétní opatření, která by zamezila jejich svévolnému odchodu. Nemocnice by se tak dostala do rozporu s omezováním osobní svobody,“ dodal Kolbaba.

Podle slov auditora začal zdravotní personál muže ihned hledat v prostorách pavilonu a jeho přilehlém okolí. K nalezení pomohl ale až Benešovský deník, jehož redaktoři přivolali k muži s rozbitými koleny, který se válel v kopřivách, policisty.

Pacient, který nestandardním postupem opustil minulý týden oddělení interny patří mezi sociálně slabší občany bez domova. Je známý nejen v Benešově.

Jak bude bez řádného zázemí pokračovat jeho domácí rekonvalescence? Nemůže se stát, že se zanedlouho opět objeví v péči benešovských zdravotníků?

„Nemocnice zaměstnává sociální sestry, jejichž náplní práce je tyto a obdobné události řešit,“ upozornil Kolbaba. „Nemocnice pomáhá s řešením složitých životních situací všem pacientům, kteří tuto pomoc potřebují nebo si o ni požádají. Nemocnice tuto službu aktivně nabízí a to i pacientům bez domova. Takoví lidé ale na naše nabídky reagují kladně jen zřídka,“ hájí postoj nemocnice auditor Jan Kolbaba.