Potvrdily to pracovnice MěÚ úřadu Benešov. Připomněly, že mezi nimi je řada seniorů, kteří nejspíš už řidičáky vyměňovat nechtějí nebo lidí, kteří dlí v zahraničí.

Benešov i vzhledem k tomu, že o vystavení nových řidičáků není tak enormní zájem, jako ve velkých městech, nechystá pro úředníky mimořádnou, třeba sobotní směnu.

Také ve Vlašimi zatím povinnost o výměny řidičského průkazu opomenula splnit řada jezdců.

„Kolik, to nevím. Má to v počítači kolegyně. Zavolejte jí, až přijde z obědu," uvedla úřednice vlašimské radnice.

Číslo se ale nedozvíte. Ani jedna z úřednic uvedených na seznamu MěÚ Vlašim už telefon nezvedla.

Zda si zapomnětliví řidiči doklady potřebné k řízení aut, motocyklů či traktorů stihnou vyměnit, není jasné.

Například v Benešově, kde pro hladký chod úřad zavedl elektronickou registraci je ve středu 4. prosince ze sedmnácti zbývajících pracovních dnů zcela zamluveno devět. Z oněch sedmnácti pracovních dnů je ale pouze deset úředních. A z nich není jen jediný, pondělí 23. prosince, zatím plně obsazený rezervacemi žadatelů.

Z toho by se dalo vyvodit, že ti, kteří ještě s výměnou řidičáku váhají a nemají ani zamluvené pořadí, na to mají už pouze jediný den. Ani to ale neznamená, že si řidičské oprávnění stačí vyměnit včas.

Od doby, kdy o vydání nového řidičáku požádají, totiž běžně uplynou dva týdny.

Nad slunce jasnější je proto skutečnost, že ti, kteří požádají o výměnu až v závěru roku, nestihnou do Nového roku nový doklad uložit do své peněženky. A že v případě silniční kontroly budou mít po 1. lednu 2014 problém.

Výměna řidičského průkazu se týká jejich držitelů, kteří doklad získali od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004.