Tamní motýlárium, které je oázou klidu uprostřed města a zábavu tam najdou i děti, vzniklo z bývalých skleníků. Ochrana fauny ČR tam vybudovala unikátní rezervaci motýlů, která je první svého druhu v Česku i střední Evropě. Po loňském zkušebním provozu s třemi tisíci návštěvníky, začalo motýlárium s ostrým provozem v sobotu.

Kromě pozorování života okřídlených obyvatel českých luhů a zahrad si tam návštěvníci mohou zahrát velké motýlí pexeso, otestovat své znalosti v poznávací soutěži“ nebo se vyfotit v maketě housenky. „Velkou změnou prvního skutečně ostrého provozu je zasíťování skleníků. Motýli nemohou uletět a protože tady budou míst dost potravy a příhodné podmínky k životu, budou se tu také rozmnožovat,“ je si jistý ředitel a zakladatel OF ČR Pavel Křížek s tím, že se v motýláriu také rozeběhnou chovné programy, díky nimž by měly přibýt další druhy pestrokřídlých obyvatel zařízení. Nejpříhodnějším obdobím pro pozorování jsou samozřejmě prosluněné letní dny. V dešti totiž motýli nelétají.

Údolní nádrž Švihov.
Provedou zájemce po hrázi vodní nádrže Švihov

Projekt motýlária připravovala Ochrana fauny ČR tři roky. Podle zakladatele Pavla Křížka žije v ČR na 3 500 druhů motýlů. Jenže spatřit je ve volné přírodě, je ale čím dál vzácnější. Na jejich populaci se negativně podepsalo špatné zemědělské a lesní hospodaření. Používá se hodně chemie a mizí původní motýlí stanoviště. S partou podobně naladěných nadšenců se to proto Pavel Křížek rozhodl změnit.

Votické skleníky o rozloze kolem 1 100 m² v posledních pětadvaceti letech, po uzavření zahradnictví, chátraly. Pod rukama dobrovolníků se proměnily v unikátní kout přírody s různými biotopy. Rozdělují je chodníčky, je tu jezírko s lávkou, zastřešená učebna, sklad i odchovna motýlů. Součástí areálu jsou voliéry pro expozici trvale handicapovaných ptáků. Na své si přijdou obdivovatelé motýlů i při zhlédnutí dvou unikátních výstav fotografií a kolekce motýlů zapůjčených ze sbírek muzeí. Pestrou směsí lučních květin a trav byl oset i přilehlý dvouhektarový sad s potůčkem, tůněmi pro obojživelníky a mokřadní loukou, kterou spásají ovce.

Plány tvůrců motýlária jdou ale ještě mnohem dál. Pustili se do budování motýlích rezervací v otevřené přírodě, které jsou přizpůsobeny potřebám jednotlivých motýlích druhů. V současnosti jich mají sedm na Příbramsku a Sedlčansku. Další plánují pořídit z peněz vybraných na vstupném ve votickém motýláriu. Pro každou rezervaci také shánějí partnera, který by nad ní převzal záštitu.
V červnu a září bude votické motýlárium otevřeno o sobotách, nedělích a svátcích od 10 do 17 hodin, v červenci a srpnu denně, a to od pondělí do pátku mezi 9 a 17 a v sobotu, neděli a o svátcích mezi 10 a 17 hodinou. Komentované prohlídky začínají vždy v půl a celou hodinu. Skupiny deseti a více osob je nutné předem objednat na mobilu neziskovky 603 549 125.

Jaroslava Tůmová

Ragbistky RC Sedlčany
Ragbistky Sedlčan udržely naději na záchranu