Když nepřišli občané do jednacího sálu Kulturního domu Karlov, přišli zastupitelé za nimi domů. Ne doslova. To by ani tolerantní voliči nejspíš nerozdýchali. Nabídla se tak moderní technologie, virtuální realita a on-line videopřenos. Vůbec první, který se v Benešově při zastupitelstvu uskutečnil.

„Kamera byla na zastupitelstvu na popud Pirátů, nikdo ze zastupitelů proti jejímu umístění nebyl,“ potvrdil starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

Člen Pirátské strany v benešovském zastupitelstvu, Dan Netušil, pak vysvětlil, co vedlo až k pondělnímu přímému „televiznímu“ přenosu. „On-line přenosy byly mezi požadavky, které jsme měli při přistoupení do koalice,“ vysvětlil mladý radní. „V minulosti jsme natáčeli na mobil a vznikla kvůli tomu menší aférka, jestli můžeme on-line natáčet či nikoliv. Samozřejmě jsme mohli. Dělají to i jiná města,“ dodal Dan Netušil.

Už dříve se voliči o dění dozvídali téměř on-line prostřednictvím zápisu na webu města. Nebyl to ale žádný stenografický zápis, jen heslovitý popis děje. Doslovné znění celého zastupitelstva si je možné poslechnout lidé z webové audionahrávky. Teď jde pokrok ještě dál a zvolené zástupce mohou jejich voliči sledovat v reálném čase.

„Videonahrávka bude umístěná na webu města a bude veřejně přístupná. Jen se z ní musí odstranit prvky, které by kolidovali se zákonem známým jako GDPR,“ dodal starosta Benešova Jaroslav Hlavnička s tím, že přenosy z neveřejného jednání městské rady, vedení úřadu nechystá.

Předávání šeku na vlašimském stadionu.
Peníze z hokejového derby a dražby dresů se dostaly na správné místo
Ilustrační foto
Benešov se vrací k původnímu plánu velkého Lesoparku Sladovka