„Přece nebudeme kvůli někomu, kdo si zapálí, platit pokutu?" nastínili téměř jednohlasně Deníkem dotázaní podnikatelé, jimž kvůli druhým může hrozit dokonce pokuta do 50 tisíc korun.

Platit tak vysokou pokutu se nechce nikomu, ale to, že na neukázněné hosty zavolají policisty, připustili jen čtyři z pěti oslovených podnikatelů. Na jednom se shodli všichni. Chtějí zůstat v anonymitě „Buď by se na nás vrhly úřady se svými věčnými kontrolami, nebo by nám do bonzáků nadávali naši hosté," vysvětlili.

A tak se hosté, kteří zákon nebudou respektovat a nebudou dbát ani na domluvu personálu restaurace, musejí připravit na nepříjemné otázky uniforem. „Myslím si, že lidé u nás v Čechách na takové opatření nejsou vůbec připraveni," hodnotí jeden z provozovatelů pohostinství.

Philip Morris
Alternativa pro kuřáky: tabák, který se nespaluje

Zjistil to, když se snažil o nekuřácký provoz i na zahrádce. Přišla tam paní s malým dítětem, objednala si kávu a začala kouřit. „Normálně jsem jí řekl, jestli si ze mě dělá srandu a ona, že ne. Že prý máme napsáno, že se od dvou odpoledne může kouřit. A když nemůže kouřit vevnitř, jde si zapálit ven," řekl.

Opravdu s napětím ale očekává až „první zákazový" víkend. To se hospody tradičně zaplní desítkami a stovkami lidí nejednou. „Jestli se všichni vyhrnou ven na cigaretu, nejspíš nás úřady zase budou popotahovat za rušení nočního klidu," míní. „O tom můžete psát do nekonečna, a stejně se nic nestane," zasmál se restauratér. „Přemýšlel někdo nad tím, co se bude dít na ulicích? Že tam budou lidé rušit noční klid?" zeptal se.

Cigarety. Ilustrační foto.
S protikuřáckým zákonem žádné drama do barů nepřišlo

Ano, přemýšlel. Třeba benešovští strážníci. Není to tak dávno, co radnice prostřednictvím městské policie řešila rušení nočního klidu lidmi, kteří se přišli vyvětrat z baru Strom na Malém náměstí. Dlouho neřešitelný problém se ale nakonec podařilo posunout dál. „Teď je situace o dost lepší," hodnotí zastupitelka Benešova Milada Rýdlová, která bydlí nedaleko.

Jenže nyní, v souvislosti se zákazem kouření, se situace může začít opakovat. A ví o tom také městská policie, která tohle místo považuje, kvůli velkému množství přestupků, za kritický bod města. „My se opakování situace opravdu obáváme a připravujeme se na to s plnou parádou," potvrdil velitel benešovských strážníků Radek Stulík s tím, že se dříve neúnosnou situaci podařilo zlepšit díky spolupráci města s provozovateli barů v rámci projektu Bezpečný podnik.

Pokud hosté z baru půjdou na náměstí kouřit, nic podle velitele strážníků neporušují. Jenže hlukem mohou narušovat noční klid. A pokud si s sebou přinesou z baru i alkohol, pak i zákaz jeho konzumace na veřejnosti v centru města. „Budeme situaci monitorovat a na první víkend po začátku zákazu kouření v restauracích máme postavenou jednu hlídku, která se bude věnovat právě zmiňovanému místu," dodal velitel MěP Benešov Radek Stulík.

Nejmenší diváci si představení O Zvířátkách a loupežnících užili.
OBRAZEM: Děti se radovaly ze zvířátek, ale bály se loupežníků