Návštěvník restaurace si většinou k jídlu dává něco k pití. Obyčejná voda ho vyjde i na desítky korun. Litr vody z vodovodu by přitom v Příbrami vyšel na šest haléřů a kvalitou se od balené podle odborníků příliš neliší.

Společnost, která provozuje vodohospodářský majetek na většině území Příbramska, se snaží dokázat lidem, že voda z kohoutku je nezávadná.

„Občas si koupím vodu v obchodě, ale doma si natočím většinou z kohoutku.“ řekl Kamil Vítek z Příbrami. „Vzpomínám si, že jednou na dovolené na Korsice nám v celkem slušné restauraci donesli na stůl vodu z blízké řeky. Byla dobrá a byla zadarmo,“ dodal.

Dnešním trendem je voda balená v plastech, které nejsou pro přírodu zrovna šetrným řešením.

„Voda z kohoutku podléhá totiž dokonce četnějším a přísnějším kontrolám, než voda v lahvích. Můžeme se zaručit, ale jen za část rozvodu až po vodoměr. V domě mohou být trubky staré, i pak ale mohou zhoršit pouze vizuální nebo chuťovou vlastnost vody, ne její zdravotní nezávadnost,“ vysvětlil generální ředitel vodohospodářské společnosti Anatol Pšenička.

Vodohospodáři oslovují restaurace, kavárny či bary, aby se vrátily k servírování vody z kohoutku. Nabízí jim za to karafy od předního designéra Daniela Piršče, dodatečný rozbor vody a mediální podporu, která spočívá v umístění podniku na on-line mapu, kde si zákazníci najdou restaurace, kde dostanou stáčenou vodu. Na tu jsou zvyklí hosté například z Francie, kde se jedná o běžný zvyk.

Na Příbramsku se projekt rozjíždí, v Praze ale už projevilo zájem na 80 podniků, kde návštěvníci zdarma dostanou na stůl karafu s vodou. Jak se zdá, v Příbrami velký zájem nehrozí. „Když po dvou měsících vyndám filtr na vodu, je špinavý a zamaštěný jako od nafty. Nejsem pro,“ reagoval majitel březohorské restaurace Miroslav Horňák.