Hovory diskutérů se týkají rekonstrukce Zapovy ulice, z níž nyní vzniká výstavní třída s dlážděnými chodníky. Přitom se nejedná o historickou oblast města, nebo nějakou benešovskou Pařížskou ulici, která by si takovou péči a výběr exkluzivního a také drahého stavebního materiálu, zasloužila.

A protože i jiné ulice města by potřebovaly více péče, jsou na náměstí slyšet také názory, že by bylo potřeba, aby v každé benešovské ulici bydlela středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta totiž žije právě v Zapově ulici. Jejímu vlivu přičítají obyvatelé města vše, co se tam odehraje.

Třeba i nedávné kácení vzrostlých stromů, nedaleko jejího domu. Ty, podle zjištění Deníku, ale padly skutečně na pokyn vedení města, v jehož čele, jako radní, hejtmanka je. Odůvodněním práce drvoštěpů bylo, že stromy stojí v trase rekonstrukce kanalizace a vodovodu.

„Zapova ulice se rekonstruuje na základě petice tamních občanů, která je na radnici. Můj podpis pod ní není a rozhodně se tam nepracuje kvůli tomu, že tam bydlím,“ uvedla hejtmanka. Při telefonátu současně obvinila autora článku, že zvěsti o souvislosti s rekonstrukcí Zapovy ulice a bydliště hejtmanky, šíří právě on.

Tyršova ulice na konci října 2018.
Práce v Tyršově ulici rada posunula až k Vánocům

Za zmínku ale stojí třeba i to, že v Zapově ulici mají sídlo benešovští komunisté. Právě oni pomohli svými hlasy k pádu vlády VPM, ODS a STAN v roce 2016 a i když nemají zastoupení v radě města, stále podporují současné vedení ČSSD a ANO.

„Je to naprostý nesmysl, stojíme o opravu i dalších ulic ve městě,“ uvedl zastupitel Benešova za KSČM Ivan Cinka na dotaz, zda jeho strana měla nějaký vliv na současnou rekonstrukci ulice.

Práce na stavbě nového chodníku probíhají v současnosti vpravo od Hráského k Vlašimské ulici. Nový bude celý, tedy nikoliv jen povrch. Pryč musely staré, žulové obrubníky a nahrazují je nové, žulové. A krásný, dlážděný, bude i povrch komunikace pro pěší. Nový by později měl být i chodník na protější straně ulice.

„Během šesti let už tady dělají třetí chodník,“ potvrdil muž, který vyšel ze vrátek zahrady svého domu venčit psa a přitom musel překonat rozkopaný chodník. „Naposledy tady nový chodník dělali loni po prázdninách,“ řekl.

Bourání objektu v Táborských kasárnách v Benešově.
V Táborských kasárnách začali bourat první objekt

Jeho slova potvrdil také Pavel Němec, obyvatel jiné části města, který ale do Zapovy ulice často chodí k příbuzným. „Nedivil bych se, kdyby byl asfalt na chodníku v nějakém špatném stavu. Jenže ten, co strhnuli, byl v perfektním stavu. Pokládali ho tam před rokem, nanejvýš před dvěma,“ uvedl.

Podle Heleny Kaňkové, vedoucí Odboru rozvoje města a správy majetku projde kompletní rekonstrukcí celá Zapova ulice. Tedy nejen komunikace pro chodce, ale také pro vozidla.

„Budou obnoveny chodníky, dosázena zeleň a bude položen finální povrch obalované směsi na vozovku, protože nyní je tam jen povrch dočasný,“ vysvětlila Helena Kaňková s tím, že investor nyní čeká na podrobnější harmonogram prací, který mu má odevzdat zhotovitel. Pak by se o době budování, měli dozvědět více také obyvatelé ulice, prostřednictvím informačního letáku.

Celá rekonstrukce Zapovy ulice, která by měla skončit na jaře příštího roku. Město přijde na 14,8 milionu korun bez DPH.

Seniorům v Benešově slouží v nouzi tlačítka pro přivolání pomoci.
Tlačítka v Benešově prokázala oprávnění, senioři chtějí další