Důvody byly dva. Zatímco vodáci měli obavy z nedostatku vody v řece, diváky odradilo ne příliš hezké počasí. I tak ale nakonec společně všichni přítomní uzamkli preclíkovým klíčem Sázavu, který pak s chutí snědli a letos naposledy odpluli do Pikovic.

„Tohle bylo už třiadvacáté Zamykání Sázavy," uvedl pořadatel tradiční vodácké akce Jaromír Biolek s tím, že obvykle se na podzim pod týneckým mostem sejde zhruba dvě stě až tři sta vodáků. Protože je v řece voda.

Letos tomu bohužel ale tak nebylo. A nejen v sobotu, ale v podstatě celou sezónu. Vodáci se vydali po řece z Týnce do Pikovic od konce června pouze jednou.

„Od začátku prázdnin jedeme tedy teprve podruhé, a hladina je po odečtu v Nespekách jen dva centimetry nad minimem. Tedy 47 centimetrů," vysvětlil Jaromír Biolek.

Na řeku se i tak vydalo šest lodí z Týnce a dvanáct lodí absolvovalo symbolickou poslední jízdu letošní sezóny z Čerčan, kde je přeci jen vody v Sázavě trochu víc.

„Musím říct, že i přes to všechno nejsem smutný. Mohlo by se zdát, že nebyli letos na řece žádní vodáci, že to byla taková smutná sezóna. Ale my se učíme tolik nových věcí, ve firmě zůstalo jen to zdravé jádro, takže já jsem spokojený," dodal organizátor akce.

ANKETA: Co se vám na této akci líbí?

Lenka 'Lokálka'

Lenka „Lokálka",
Brno

Já jsem tady poprvé, ale líbí se mi, že jsem tady s naší partou. A je mi úplně jedno, jestli pojedeme, nebo se budeme odšťuchovat ode dna.

Klára, Praha

Klára,
Praha

Že jsem v přírodě a s lidmi, které mám ráda. Zatímco mladší syn Jonáš pojede na lodi, já a starší syn Štěpán půjdeme po břehu a budeme fandit.

Štěpán Zelený

Štěpán Zelený,
Zlenice

Že tady můžu být se svou nejdražší maminkou a s kamarády. A je mi jedno, že půjdu celou cestu pěšky. Už jsem ušel i víc než je tohle.

Jíra

Jíra,
Kuřim

Ač to tak kvůli suchu nevypadalo, nakonec pojedeme. Byl jsem tady už v loni a to bylo vody trochu víc. Pojedu na kanoi a myslím, že to půjde.

Laďa 'Artuš'

Laďa „Artuš",
Brno

Je docela teplo, projedu se s kamarády. Já už jsem tady poněkolikáté. Ať už se jedná o Zamykání Sázavy, tak o samotné sjíždění řeky.

Lucie Fulínová

ROZHOVOR DENÍKU

Málo vody nebo špatné počasí nám dobrou náladu rozhodně nezkazí, říká Lucka

S partou vodáků z Brna přijela zamknout řeku Sázavu, jako jediná z Prahy i Lucie Fulínová.

Vy jste na Zamykání Sázavy poprvé?
Ne. Naše parta je tady už potřetí. Je to tradiční akce, takže jestli je voda nebo není, zda je hezké počasí či nikoliv, my jedeme.

Říkáte potřetí. Proč už potřetí, nebo snad teprve potřetí?
Spíš teprve. Jsem sice vodák, ale teprve až před třemi lety se mi doneslo, že nějaké Zamykání Sázavy existuje, a že se ho brněnští vodáci pravidelně účastní.

Takže jste tady na jejich popud?
Vlastně ano. Je pravda, že ten impuls vzešel z brněnské sekce. Pražáci se z Prahy nehnou. To musí přijít Brno, které to má kousek a rozhýbat nás.

Pojedete na kanoi, kajaku, nebo snad na raftu?
Nenechte se zmást žertovným vodáckým převlekem. Já, coby háček pojedu v lodi, do které se posadím, uchopím pádlo a pojedu vpřed. Nahoru proti proudu mi to nejde. Na zpětný chod mám zadáka.

Co je ve vašem případě žertovný vodácký převlek?
Neopren a tak.

Jestli se nepletu, tak kormidelník je kapitán a háček „obyčejný" námořník, který musí makat.
To je pravda, ale v tomto říjnovém počasí se háček pádlování nebrání, jelikož je to jediný způsob, jak neumrznout.

Kterou řeku jste v letošní sezóně ještě sjela?
Hodně z jara jsme jeli Otavu, potom Lužnici. Pravda, v některých místech v Lužnici moc vody nebylo. Stejně jako v Sázavě.
Musím říct, že pořadatele letošních vodáckých akcí lituji.

V Sázavě je stále minimum vody. Neuvažovali jste o tom, že na zamykání nepojedete?
Je pravda, že jsme o tom uvažovali. Stále jsme sledovali předpověď počasí, jestli bude pršet a hladina se trochu zvedne. Verze byla i v podobě suchozemského výletu. Ale kluci řekli, ať nepanikaříme, že naprší, a opravdu. Je to tak tak, ale Sázava sjízdná je. Takže jsme tady a jedeme, protože sranda musí být a nějaké nevlídné počasí nebo nedostatek vody nám dobrou náladu nezkazí!

OTÁZKA: Proč jsem přišel na tuto akci

Grýn

Grýn, Brno
Pro naši partu je Zamykání Sázavy už tradiční akce, takže nepřijet, nepřipadá v úvahu. Přiznám se, že letos jedu kvůli nízkému stavu vody Sázavu poprvé. Ale teď pár dní pršelo, takže se hladina mírně zvedla, a tak věřím, že dojedeme až do Pikovic. Maximálně pojedu na singla (kormidelník vysadí háčka, a ten musí jít po břehu pěšky. Poznámka redakce). Na Sázavě jsme s partou letos ještě nebyli, ale sjeli jsme si Ploučnici. Ještě jsme měli v plánu Vltavu, Malši a Moravici, takové ty české klasiky, ale i v nich bylo letošní léto minimum vody, takže to nakonec padlo. A vlastně jsme byli ještě celý týden na Lužnici. Takže paráda.