Ta je tak připravena na nadcházející turistickou sezonu. Akci jako v předešlých letech organizovala společnost Posázaví o.p.s. V její režii jedenáct set dobrovolníků uklidilo říční koryto a břehy mezi Kácovem a Pikovicemi a na skládky odtud odvezlo o deset tun odpadu méně. Ruku k dílu přidala znovu i patronka projektu, zpěvačka Aneta Langerová. Pomáhali ale také školáci, studenti, vodáci, rybáři či hasiči.

„Velký dík všem, díky jejichž finanční a materiální pomoci se tento třídenní úklid může realizovat," řekla ředitelka společnosti Posázaví Bohunka Zemanová.
Jako na objednávku pak podle ní bylo letošní slunečné počasí, které dobrovolníkům práci na řece a v jejím okolí alespoň trochu zpříjemnilo.

„Dnes už akce není o tom sehnat co nejvíc lidí, hlásí se sami, je to super, přijíždějí každý rok. Sbírat co máme, nové odpadky se objevují stále. Ale největší podíl na sesbíraném odpadu pořád patří starým černým skládkám, kterých se, doufám, jednou nadobro zbavíme," uvedl vedoucí jednoho z úseků Martin Moravec.

Potvrdil to i jeho kolega Miroslav Kratochvíl: „Černých skládek je pořád dost, zase jsme objevili jednu, o které jsme nevěděli, takže tam budeme mít co sbírat i v budoucnu. Klasických odpadků je ale letos míň," dodal. 

Jarka Tůmová