Podle nové právní úpravy, která začne od ledna platit, musí vozidlo při převodu na nového majitele nový vlastník zaregistrovat do konce června. Pokud tak majitel vozidla neučiní, bude toto následně považováno za zaniklé, dříve trvale vyřazené.

„U vozidla podle nové úpravy vyřazeného z provozu, kde doba dočasného vyřazení přesahuje osmnáct měsíců, má vlastník povinnost nahlásit odboru dopravy, kde je vyřazené silniční vozidlo umístěno a účel jeho využití.Majitel vozidla má tuto povinnost uloženu do konce roku 2015. Pokud tak vlastník neučiní, bude i takovéto vozidlo následně považováno za zaniklé.

Nová právní úprava řeší mimo jiné i převod vlastnického práva při prodeji či koupi vozidla. V tomto případě žádají oba účastníci řízení o provedení změny společně.

„Původní odhlášení a přihlášení vozidla na nového vlastníka se provádí jedním úkonem, a to u obce s rozšířenou působností, ke které je místně příslušný původní vlastník. Vozidlo je současně registrováno na nového vlastníka, nikoliv pouze odhlášeno," upřesnil zjednodušení právní normy vedoucí odboru dopravy Městského úřadu Vlašim Jiří Vondruška s tím, že za porušení některých povinností lze uložit pokutu do pěti tisíc korun. Ve správním řízení může být přestupek pokutovaný až padesáti tisíci korunami.

KAREL CHLUMEC