Konkurzy na jejich posty totiž zřizovatel, benešovská radnice nespustí. Prozatím.

Město Benešov se totiž stalo jediným v republice, které chce od ministerstva školství přesné vysvětlení školského zákona. Ten podle jedněch umožňuje zřizovatelům vyhlásit výběrová řízení, podle jiných, například podle Středočeského kraje, konkurz na šéfy škol dokonce nařizuje.

Výkon rozhodnutí rady pozastavilo svým rozhodnutím benešovské zastupitelstvo.

„Chceme, aby nám Parlament zákon jasně vysvětlil,“ uvedl starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

Až bude mít Benešov na stole odpověď z Parlamentu, zařídí se podle toho.

„Vyhlašovat konkurzy zatím zapotřebí nemáme,“ tvrdí Hlavnička s tím, že podněty na nutnost výměny vedoucích příspěvkových organizací města, by radnice měla dostávat od školských rad nebo školní inspekce. Žádné takové podněty ale dosud nemá.

Podle starosty jde požadavkem o vysvětlení zákona také o to, aby se na konci roku nestalo, že ředitelům skončí pracovní smlouvy.
V Benešově by se případná výběrová řízení týkala dvanácti vedoucích pracovníků, kteří na své pozici pracují už více, než šest let. Další dva šéfové, v ZŠ Karlov a MŠ Bezručova, jsou nyní mimo konkurzní ruletu.

„Na svých místech působí méně než šest let,“ připomněla tajemnice MěÚ Benešov Miluše Stibůrková.

Například ale ve Vlašimi vyhlásili pouze jedno jediné výběrové řízení. Na post ředitelky mateřské školy.

 „Tamní ředitelka už dva roky přesluhuje, tak proto,“ vysvětlil starosta Luděk Jeništa a připomněl, že k dalším konkurzům ve Vlašimi nemají důvod. „S řediteli jsme spokojeni,“ tvrdí Jeništa, vedle starosty také poslanec poslanecké sněmovny.

Podle Luďka Jeništy, starosty Vlašimi a také poslance zákon říká, byť prý není šťastně napsaný, že zřizovatelé výběrové řízení mohou vyhlásit. Nikoliv musejí.

„Legislativní odbor a ministerstvo školství vydaly vyrozumění, v němž je jasně konstatováno, že zřizovatel může, ale nemusí vypisovat konkurzy,“ vysvětlil v úterý 13. března Jeništa.

Na rozdíl od radnic Středočeský kraj vnímá zákon naprosto opačné. A právě proto také výběrová řízení vypíše pro všechna svá zařízení.

Bude se tak týkat celkem 130 ředitelů.

A co je důležitější, bude celý proces stát i spoustu peněz.