Linecké těsto

Linecké těsto se používá pro přípravu typického vánočního cukroví. Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukru, hladká mouka a někdy citronová šťáva pro dochucení. Zcela základní je recept poměrový 7:14:21. To znamená 7 (nejčastěji dkg) cukru, 14 (dkg) tuku, 21 (dkg) hladké mouky. Linecké těsto se používá i mimo období vánoc pro výrobu zákusků. Často se takové zákusky slepují marmeládou nebo polévají čokoládou

Kokosové pusinky

Potřebujeme: 2 bílky, 120 g moučkového cukru, 120 g strouhaného kokosu.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr a lehce vmícháme strouhaný kokos. Necháme asi 30 minut stát a pak stříkáme na plech hromádky. Upečeme dorůžova.


Ořechové pracny - medvědí tlapky

Potřebujeme: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 1 vejce, 2 KL skořice, citronová kůra z necelého citronu

Z výše uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici asi 1 - 2 hodiny odpočinout.
Pak plníme do NEvymazaných formiček a pečeme asi 10 minut na 180°C. Podle trouby, hlídáme.
Po upečení necháme trošku odpočinout, jednak aby nás to nepalilo :-), ale hlavně pak jdou pracny krásně vyklopit.
Teplé pocukrujeme nebo obalíme v cukru.

Myslivecké knoflíky

Potřebujeme: 350g hladké mouky, 250g tuku (Iva, Omega), 30g cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr

Poleva: ušlehat 4 bílky, 200g mletých ořechů, 200g moučkového cukru

Suroviny na těsto smícháme a vykrajujeme malá kolečka. Do nich vmáčkneme důlek, vtiskneme ořech, zalijeme připravenou polevou a společně upečeme.

Jemné vanilkové rohlíčky

Potřebujeme: 30 dkg hladké mouky, 4 dkg moučkového cukru, 10 dkg loupaných mandlí, vanilkový cukr. strouhaná citron. kůra, 22 dkg, másla nebo Hery, 2 žloutky

Z ingrediencí udělejte těsto, to přes noc nechte odpočívat v sáčku v ledničce a druhý den z něj tvarujte rohlíčky. Pečte je v troubě předehřáté na 180° . Ještě horké je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Je to jednoduchý recept na výborné cukroví, které v chladu dlouho vydrží a je skvělé i po zamrazení. To ale nehrozí, protože nikdy žádné navíc nezbydou.

Vosí hnízda

Potřebujeme: 160 g rozemletých piškotů, 60 g másla, 160 g cukr moučka, 50 g rozemletých oříšků, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, nebo černé kávy, dětské piškoty na přiklopení

Krém: 150 g cukr moučka, 150 g másla, 1 žloutek, 4 lžíce rumu

Piškoty rozemeleme s oříšky, přidáme ostatní suroviny a smísíme. Zpracované vtlačujeme do formičky vosího hnízda a obrácenou stranou vařečky vypíchneme do středu důlek. Do důlku plníme krém, přitiskneme piškot a vyklápíme. Formičku pokaždé vysypeme moučkovým cukrem.

Vánoční salám se žížalkama…oblíbený u dětí

Potřebujeme: 16 dkg moučky, 16 dkg másla, 2 lž. mléka, 2lž. rumu, 2 lž. kakaa, 16 dkg piškotů, 1 balíček gumových žížalek (bonbońky jsou obalené v cukru žlutý balíček JOJO)

Rozemeleme piškoty a ze všeho uděláme těsto…stejně jako na kuličky nebo vosí hnízda. Na konec do toho zamícháme pokrájené žížalky a vytvoříme dlouho šišku kterou necháme v ledničce uležet. Krájíme na plátky

Čokoládový salám

Potřebujeme: 5 dkg 100 % tuku, 25 dkg cukru, 2 vejce, 4 dkg kakaa, hrst oříšků, hrst kokosu, 25 dkg piškotů, 2 lžíce rumu

Tuk utřeme s cukrem a vejci, přidáme kakao, oříšky, kokos a piškoty nakrájené na kostičky. Z těsta vyválíme šišky, které obalíme v kokosu a krájíme na plátky.

Ořechová tlačenka

Potřebujeme: 15 dkg moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce kakaa, 10 dkg rozsekaných ořechů, 25 dkg dětských piškotů, rum, 12,5 dkg ztuženého tuku, nastrouhané ořechy na obalení

Prosetý cukr utřeme se žloutky a prosetým kakaem do pěny a promícháme s ořechy. Piškoty nakrájíme na kostičky a zavlažíme je rumem. Promícháme je s ořechovou hmotou, přidáme rozehřátý tuk, znovu promícháme a necháme v chladnu ztuhnout.

Potom hmotu upravíme do válečku, obalíme ořechy a uložíme v chladu.

Mozartovy kuličky

Potřebujeme: 200 g nugátové čokolády, 200 g mandlového marcipánu, 2 lžíce třešňovky, čokoládová poleva

Nugátovou čokoládu nastrouháme na jemném struhadle a rukama vytvarujeme kuličky. Do marcipánu přidáme třešňovku, vyválíme, vykrájíme kolečka tak velká, aby se do nich kuličky daly zabalit. Dáme vychladit do chladničky.

Nad párou si rozpůstíme čokoládovou polevu a vychlazené kuličky v ní namáčíme. Dáme okapat na kuchyňskou mřížku.

Studentský nugát

Potřebujeme:250 g moučkového cukru, 3 vejce, 4 lžíce kakaa, 250 g ztuženého tuku, 100 g nasekaných ořechů, 70 g nasekaných rozinek, 2 plněné oplatky s kakaovou náplní (tatranky, horalky..)

Nad párou šleháme vejce s cukrem, dokud není směs horká a hustá. Potom přidáme kakao, sejmeme z ohně, přidáme na kousky nakrájený tuk a zamícháme. Přidáme ořechy, rozinky, nakrájené oplatky a dobře smícháme. Nalijeme do formy srnčího hřbetu, kterou jsme vyložili celofánem a dáme do lednice ztuhnout.

Rafaelo kuličky

Potřebujeme: 200 g moučkového cukru, 1 dl vody, 250 g tuku, 1 vanilkový cukr, 250 g sušeného mléka, 120 – 150 g kokosu

Vše smícháme a zahřejeme, aby se směs rozpustila. Do vychladlé směsi přidáme sušeného mléka, kokosu a necháme ztuhnout. Děláme kuličky, do každé dáme mandli a obalíme v kokosu.

Skořicové koláčky s ořechovou náplní

Těsto: 1 ½ hrnečku hladké mouky (1 hrníček = 250 ml), ½ hrnečku cukru moučky, 150 g Hery (3 dílky na obalu), 1 vejce, 1 balíček, vanilkového cukru, ½ lžičky mleté skořice, strouhaná citronová kůra

Náplň: 150 g Hery (3 dílky na obale), 1 hrníček mletých oříšků, ½ hrníčku cukru krupice, 100 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu

Zdobení: 1 hrníček cukru moučky, 2 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy, potravinářská barva

V míse lehce promísíme Heru s moučkovým cukrem a vejcem. Přidáme ostatní přísady a nakonec vsypeme mouku. Těsto řádně propracujeme, aby bylo hladké a stejnorodé. V chladu necháme odležet dvě hodiny. Poté rozválíme na plát silný 3 mm a vypichujeme malé koláčky různých tvarů. Pečeme na plechu v elektrické troubě při teplotě 200 °C asi 15 minut.

Nepečené kuličky

Potřebujeme: 250 g strouhaných piškotů, 250 g 100% tuku, 50 g másla, 200 g mouč. cukru, 50 g kakaa, 2 bílky, 4 lžíce rumu

Na vále vytvoříme těsto. Necháme v lednici přes noc ztuhnout. Rukama tvoříme malé kuličky, které obalujeme v kokosu. Skladujeme v chladnu.

Kokosové košíčky

Potřebujeme: 100 g mletého kokosu, 250 g moučkového cukru, 70 g másla, 0,5 dl rumu, mleté piškoty

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Kousky těsta tvarujeme jako malé kuličky a vkládáme je do papírových košíčků, zalijeme kakaovou polevou.

Rozpustíme ve vodní lázni 180 g 100% tuku, přidáme 100 g moučkového cukru a 70 g kakaa. Vymícháme do hladka, necháme mírně zatuhnout a nalijeme na kokosovou hmotu v košíčkách. Ozdobíme dle své fantazie.

Ledová čokoláda

Potřebujeme: 6 dkg 100% tuku, 25 dkg práškového cukru, 3 dkg kakaa, 1 lžíce hrubé mouky

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní přísady, zpracujeme a plníme do formiček.

Postupně budeme recepty doplňovat…