V tomto měsíci dozrávají i švestky té nejvyšší kvality. Každý kdo poznal medově sladkou vynikající chuť pravých švestek, už o jiné nemá zájem. Dlouhý vývin plodů zvýšil obsah cukrů i aromatických látek. Plody této odrůdy se nechají všestranně využít, například k přímému konzumu, k sušení, k výrobě povidel, k mražení apod.

Pro uskladnění vybíráme pouze kvalitní ovoce, které není vhodné uchovávat v sousedství řepy, brambor a podobné aromatické zeleniny, protože jablka a hrušky mohou tyto pachy přijímat. Vhodná teplota pro skladování ovoce by se měla pohybovat v rozmezí +2 až +5 stupňů Celsia. Vzdušná vlhkost na úrovni 85 až 95 procent.

Většina záhonů je již sklizena, a tak je doba na jejich přípravu pro další sezonu. Podle půdních podmínek a časových možností však můžeme ještě obohatit půdu zeleným hnojením. Je to mnohem lepší než nechat do zimy vyrůst plevel a pokud nemáme hnůj i vhodný způsob doplnění humusu. Většinou vyséváme směs, která neobsahuje zelenině příbuzné druhy. Zajímavá je například oblíbená svazenka, vikev nebo lupina. Porost nenecháváme přerůst, aby se dal snadno zarýt, případně si před rytím usnadníme práci například kosou nebo sekačkou bez použití koše.

V tomto měsíci se vracejí mšice z bylinných hostitelů zpět na ovocné stromy a keře. Pokud dojde k projevům jejich přemnožení na ovocných kulturách, musíme ještě i nyní zasáhnout některým vhodným přípravkem. Jako nejvhodnější doporučuji přípravek Pirimor.

Koncem měsíce září upevňujeme na kmeny stromů a na kůly lepové pásy proti samičkám píďalky podzimní. Tyto pásy musí být pevně přivázány ke kmenům a kůlům tak, aby nemohly samičky proklouznout. Můžeme místo toho oškrabat borku ve spodní části kmenů a lep Chemstop natřít ve vodorovném pásu přímo na kmen v šíři asi 15 až 20 centimetrů. Tímto opatřením předcházíme jarnímu holožíru listů housenkami píďalek.